Oštar pad neto dobiti Croatia Airlinesa

Bez autora
Feb 28 2017

Neto dobit Croatia Airlinesa u 2016. godini iznosila je osam milijuna kuna što je 5,8 milijuna kuna manje nego 2015. godine, objavio je u utorak Croatia Airlines. Ukupni prihodi iz poslovanja u 2016. godini prema preliminarnim podacima ostvareni su u visini od 1,56 milijardi kuna što je za jedan posto više u odnosu na 2015. godinu, pri čemu je najveći porast ostvaren u kategoriji putničkog prometa (2 posto). Ukupni troškovi iz poslovanja ostvareni su u visini od 1,55 milijardi kuna što je također za jedan posto više u odnosu na 2015. godinu. Najveći utjecaj na poslovni rezultat u odnosu na 2015. godinu imali su povećani troškovi održavanja zrakoplova (rast od 22 milijuna kuna) te troškovi amortizacije (12,2 milijuna kuna), kaže se u izvješću.

Oštar pad neto dobiti Croatia AirlinesaNeto dobit Croatia Airlinesa u 2016. godini iznosila je osam milijuna kuna što je 5,8 milijuna kuna manje nego 2015. godine, objavio je u utorak Croatia Airlines.

Ukupni prihodi iz poslovanja u 2016. godini prema preliminarnim podacima ostvareni su u visini od 1,56 milijardi kuna što je za jedan posto više u odnosu na 2015. godinu, pri čemu je najveći porast ostvaren u kategoriji putničkog prometa (2 posto).

Ukupni troškovi iz poslovanja ostvareni su u visini od 1,55 milijardi kuna što je također za jedan posto više u odnosu na 2015. godinu.

Najveći utjecaj na poslovni rezultat u odnosu na 2015. godinu imali su povećani troškovi održavanja zrakoplova (rast od 22 milijuna kuna) te troškovi amortizacije (12,2 milijuna kuna), kaže se u izvješću.

Broj letova zrakoplova domaćeg avio-prijevoznika u prošloj godini u odnosu na 2015. povećan je za četiri posto, a ostvaren je i porast broja prevezenih putnika i to za pet posto te ih je lani bilo 1,94 milijuna.

Popunjenost Croatijinih zrakoplova lani je bila 70 posto, što je rekordni učinak u povijesti kompanije.

S obzirom na završen proces restrukturiranja te prestanak ograničenja vezanih uz rast kapaciteta, u 2016. godini flota je tijekom ljetnog reda letenja pojačana najmom jednog dodatnog zrakoplova te je proširena mreža europskih odredišta uvođenjem četiri nove međunarodne linije, iz Zagreba za Lisabon, Milano, Prag i Sankt Petersburg.

Veliki problem za poslovanje kompanije i nadalje predstavlja visok stupanj sezonalnosti potražnje na hrvatskom zrakoplovnom tržištu, kaže se u izvješću. Tijekom zimskog razdoblja, tržišni udio Croatia Airlinesa na hrvatskom zrakoplovnom tržištu doseže i 60 posto i kompanija generira gubitak, dok tijekom ljetnog razdoblja ostvaruje dobit u uvjetima tržišnog udjela u rasponu od 19 do 30 posto. To ukazuje da je za profitabilno poslovanje na razini godine, ključno u zimskom razdoblju minimizirati troškove poslovanja uz optimiziranje mreže letova, ocjenjuje Uprava Croatia Airlinesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik