Otpis duga "Er Srbiji" predviđen ugovorom

Bez autora
Jan 18 2016

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije podsetilo je danas na to da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće "Er Srbija", država Srbija i kompanija "Etihad" dogovorili način izmirenja starih dugova "JAT ervejza", kao i finansijske obaveze Srbije i "Etihad ervejza", kao osnivača nove kompanije. U saopštenju izdatom povodom netačnih navoda o otpisu duga "Er Srbije" prema Aerodromu „Nikola Tesla“ ističe se da je ugovorom između države, "Etihad ervejza PJSC" i "Er Srbije" precizno propisano kako i na koji način sva tri potpisnika učestvuju u finansijskom poslovanju nove kompanije.

Otpis duga Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije podsetilo je danas na to da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće "Er Srbija", država Srbija i kompanija "Etihad" dogovorili način izmirenja starih dugova "JAT ervejza", kao i finansijske obaveze Srbije i "Etihad ervejza", kao osnivača nove kompanije.

U saopštenju izdatom povodom netačnih navoda o otpisu duga "Er Srbije" prema Aerodromu „Nikola Tesla“ ističe se da je ugovorom između države, "Etihad ervejza PJSC" i "Er Srbije" precizno propisano kako i na koji način sva tri potpisnika učestvuju u finansijskom poslovanju nove kompanije.

Republika se ugovorom obavezala na to da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno "Etihad" je pristao da se obaveza investicije države konvertuje sa njihovim troškovima prema Aerodromu „Nikola Tesla“, čime je "Etihad" zapravo učinio uslugu Srbiji i na taj način prihvatio da naša zemlja nema investiranje gotovog novca.

Navedenim dokumentom daje se preporuka Aerodromu da otpiše dug u iznosu od 22.203.917,93 dolara, čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine.

U budžetu za ovu godinu planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za "Er Srbija", a od 2017. godine kompanija počinje da posluje samostalno, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik