Otvaranjem novih trakova na bh. granici smanjit će se gužve

Bez autora
Jan 12 2016

Nakon što su zastupnici u ZD Parlamenta BiH razmatrali inicijativu za otvaranje novih trakova za promet na GP Maljevac - Velika Kladuša te opremanje i prekategorizaciju MGP Tržačka Raštela u Cazinu, za granični prijelaz, za putnički i promet roba i uz to i uvrštavanje graničnog prijelaza Izačić u Bihaću na popis graničnih prijelaza u BiH, na kojima je dopušten promet roba biljnoga i životinjskoga podrijetla, utvrđene su i konkretne mjere za realizaciju ovih zahtjeva. Vijeće ministara, u proračunu za 2016., za opremanje i stavljanje u funkciju ovih graničnih prijelaza planiralo je sredstva u iznosu od 2,600.000 KM. Ovdje je po sporazumu koji je potpisala BiH s RH predviđen granični prijelaz za pogranični promet. Vijeće ministara BiH je donijelo zaključak da se pokrene inicijativa za prekategorizaciju ovoga prijelaza za putnički promet.

Otvaranjem novih trakova na bh. granici smanjit će se gužveNakon što su zastupnici u ZD Parlamenta BiH razmatrali inicijativu za otvaranje novih trakova za promet na GP Maljevac - Velika Kladuša te opremanje i prekategorizaciju MGP Tržačka Raštela u Cazinu, za granični prijelaz, za putnički i promet roba i uz to i uvrštavanje graničnog prijelaza Izačić u Bihaću na popis graničnih prijelaza u BiH, na kojima je dopušten promet roba biljnoga i životinjskoga podrijetla, utvrđene su i konkretne mjere za realizaciju ovih zahtjeva, piše Večernji list BiH.

Upravo je to i bio razlog boravka Mire Džakule, ravnatelja UNO BiH, i predsjedatelja Povjerenstva za integrirano upravljanje granicom u BiH USŽ.

Planirana sredstva

Vijeće ministara, u proračunu za 2016., za opremanje i stavljanje u funkciju ovih graničnih prijelaza planiralo je sredstva u iznosu od 2,600.000 KM.

- Ovdje je po sporazumu koji je potpisala BiH s RH predviđen granični prijelaz za pogranični promet. Vijeće ministara BiH je donijelo zaključak da se pokrene inicijativa za prekategorizaciju ovoga prijelaza za putnički promet.

Razgovarali smo ovdje o inicijativi da se i s bh. strane izgradi objekt koji će biti namijenjen za smještaj bh. graničnih policajaca i carinske službe BiH. S hrvatskom stranom ćemo vidjeti hoće li to biti jedan prijelaz, da Carina i GP BiH pređu na njihovu stranu ili da ovdje gradimo granični prijelaz. Sredstva su osigurana i u tom segmentu mi ćemo poduzeti sve kako bismo i ovaj granični prijelaz stavili u funkciju te tako pomogli stanovništvu ovoga kraja.

Optimističan sam da će se ovo završiti u ovoj godini. Kada je u pitanju BiH, nama treba maksimalno do mjesec dana kako bismo završili ovaj dio posla. Javnost u BiH mora znati da hrvatska strana tri i pol godine nije utemeljila mješovito povjerenstvo koje je po sporazumu bilo dužno rješavati sve probleme u pograničnom, kao i u robnom te putničkom prometu.

Nakon što su sada utemeljili Povjerenstvo, mi uz pomoć svih institucija, uključujući i MVP, pokrećemo aktivnosti da se ovaj posao što prije okonča, kaže Miro Džakula, predsjedatelj Povjerenstva za integrirano upravljanje granicom u BiH.

Zastupnik u Parlamentu BiH i predlagatelj inicijative Senad Šepić kaže kako sada postoji spremnost da se ovo pitanje konačno uredi.

Suradnja s Hrvatskom

– Ovdje trebamo uraditi sve kako bismo osigurali infrastrukturu s bh. strane i GP mogli staviti u funkciju, a paralelno s time da u pregovorima s RH ispregovaramo da on iz kategorije malograničnog prijeđe u granični prijelaz za međunarodni putnički promet, kaže Šepić. Dodaje kako će prijedloge za rješavanje gužvi na GP Maljevac uputiti nadležnima u RH budući da je on na cjelokupnom teritoriju susjedne države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik