Otvoren "Prokop" posle 40 godina

Bez autora
Jan 26 2016

Predsednik Vlade Republike Srbije prisustvovao je danas obeležavanju završetka prve faze izgradnje Železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu, koja je nakon 40 godina otvorena za saobraćaj. On je istakao je da i veliki projekti mogu da postanu realnost kada su građani vredni i kada postoji plan i razmišlja se o budućnosti. Danas u Prokopu, kako je naveo, nije reč o vozovima, već o pokretanju čitave zemlje, njenom tačnom i preciznom voznom redu u budućnosti, disciplini onih koji upravljaju, uređenosti i pristojnosti vagona, osoblja i putnika. Železnička stanica "Prokop" trebalo bi da kompletno bude završena već 2018. godine, odnosno godinu dana pre planiranog roka, objasnio je premijer i najavio da sledeća faza radova počinje u martu, kada će se graditi pristupne saobraćajnice.

Otvoren "Prokop" posle 40 godinaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas obeležavanju završetka prve faze izgradnje Železničke stanice "Beograd centar" u Prokopu, koja je nakon 40 godina otvorena za saobraćaj.

Vučić, koji je označio otvaranje "Prokopa" tako što je u stanicu došao sa saradnicima novim Štadlerovim vozom, istakao je da i veliki projekti mogu da postanu realnost kada su građani vredni i kada postoji plan i razmišlja se o budućnosti.

Danas u Prokopu, kako je naveo, nije reč o vozovima, već o pokretanju čitave zemlje, njenom tačnom i preciznom voznom redu u budućnosti, disciplini onih koji upravljaju, uređenosti i pristojnosti vagona, osoblja i putnika.Železnička stanica "Prokop" trebalo bi da kompletno bude završena već 2018. godine, odnosno godinu dana pre planiranog roka, objasnio je premijer i najavio da sledeća faza radova počinje u martu, kada će se graditi pristupne saobraćajnice.

Prema njegovim rečima, ovo je trenutno jedno od najvećih gradilišta u Evropi, zbog čega ga i velike svetske kompanije smatraju prestižnim poslom.

Vučić je poručio da se nastavlja rad i na svim ostalim projektima u zemlji, s posebnim osvrtom na Beograd, koji treba da bude jedan od najlepših gradova koji će privući turiste i investitore.

On je podsetio na to da je izgradnja "Prokopa" finansirana kreditom Fonda za arapski ekonomski razvoj iz Kuvajta, koji je odobren pod povoljnim uslovima, uz napomenu da postoje tri mogućnosti njegovog vraćanja.

Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da se otvaranjem "Prokopa" glavni grad vraća na železničku mapu Evrope.

Budućnost ne može doći sama, već zavisi od rada svih nas zajedno. Naš posao jeste da nastojimo da završimo "Prokop", kao i svaki drugi infrastrukturni projekat, jer tako Srbija ide napred, podvukla je ona.

Mihajlović je iskazala zahvalnost premijeru Vučiću, koji je pomogao da se konačno završi ovaj projekat, kao i svima koji su radili na njegovoj realizaciji.

Očekuje se da će za potpuno izmeštanje glavne železničke stanice iz centra grada u Prokop biti potrebno godinu dana.

Trenutno je u funkciji osam koloseka koji su izgrađeni po evropskim standardima, kao i pet perona, tako da je "Prokop" otvoren i za prijem i otpremu putnika vozova na relaciji Beograd–Novi Sad–Beograd.

Na toj liniji će saobraćati novi Štadlerovi elektromotorni vozovi, a kroz "Prokop" će nastaviti da svakodnevno saobraća i 105 beogradskih vozova.

Završetkom prve faze radova omogućeno je odvijanje železničkog saobraćaja u stanici na osam od ukupno deset projektovanih koloseka, kao i prijem i otprema putnika na pet od ukupno šest perona, sa svim potrebnim pratećim radovima za organizaciju i kontrolu saobraćaja vozova i putnika.

Takođe, ispunjen je predviđeni rok za završetak radova, koji je iznosio 420 dana, dok je vrednost ugovora bila 25,8 miliona evra. Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP, a radove na prvoj fazi izveo je konzorcijum sa "Energoprojektom" na čelu.

Naredna faza uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa autoputa E-75 i obodnih gradskih saobraćajnica, kao i prateće infrastrukture.

Predviđeno je da se u "Prokopu", na ploči, podigne gornji sprat stanice na kome će se nalaziti komercijalni i drugi sadržaji površine više od 100.000 kvadratnih metara.

Stanica "Prokop" je deo Beogradskog železničkog čvora i predstavlja centar železničke mreže Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik