Otvoren Žeželjev most u Novom Sadu

Bez autora
Sep 03 2018

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han danas su svečano otvorili Žeželjev most za drumski saobraćaj u Novom Sadu.Vučić i Han su se rukovali pored info-table, nakon čega su na početku mosta uklonili plastične barijere i time simbolično otvorili drumsku saobraćajnicu i prošetali do polovine mosta. Predsednik Srbije je zahvalio Hanu na pomoći koju je EU dala za izgradnju mosta, nazivajući ga iskrenim prijateljem Srbije...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han danas su svečano otvorili Žeželjev most za drumski saobraćaj u Novom Sadu.

Vučić i Han su se rukovali pored info-table, nakon čega su na početku mosta uklonili plastične barijere i time simbolično otvorili drumsku saobraćajnicu i prošetali do polovine mosta.

Predsednik Srbije je zahvalio Hanu na pomoći koju je EU dala za izgradnju mosta, nazivajući ga iskrenim prijateljem Srbije. 

Kada stanem ovde i pogledam ovaj predivni most, nisam srećan i ponosan samo zbog završetka posla, već mi je jasno da se zajednički posao na to i svodi i da je zato važan – na građenje mostova. Mostovi su uvek tamo gde se ukrštaju ljudske potrebe. Ka budućnosti, ka ciljevima, uspešnim i vrednim ljudima, rekao je Vučić.

Vučić je citirajući nobelovca Ivu Andrića istakao da nam ništa nije toliko neophodno kao mostovi. 

Preko ovog mosta stižemo u Srbiju brzih vozova, bez provalija koje je nemoguće preći, naveo je predsednik Srbije.

Han je rekao da ne može da zamisli bolji simbol od mosta da opiše proces evrointegracija.

Evrointegracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, prošlosti i budućnosti. Ovaj lepi, iskonski most povezuje vaš grad s drugom obalom reke, ali i vašu zemlju sa EU, sa evropskom porodicom, poručio je Han ističući da je ovaj most simbol evropske budućnosti Srbije.

Evropski komesar je naveo da je sa Vučićem došao u Novi Sad ne samo zbog otvaranja infrastrukturnog objekta, već zato što je ovaj most deo puta Srbije u Evropu. 

Danas stojimo rame uz rame kao partneri, Srbija napreduje ka EU sa našom punom podrškom. Gradimo mostove sa vama, a ne za vas, poručio je evropski komesar.

On je ukazao da će most doneti praktične prednosti Novom Sadu, i da će imati veliki uticaj na kvalitet života građana, saobraćaj koji će biti brži i lakši, smanjiti vreme putovanja i zagađenje.

Most je, kako je podsetio Han, ključna veza transevropske železničke mreže i omogućiće plovidbu duž novosadskog dela Dunava, a istovremeno vratiti pun kapacitet drumskog i železničkog saobraćaja.

Evropski komesar je istakao da evrointegracije nisu apstraktno akademsko pitanje već je reč o boljem životu za sve.

Integracija je, kako je ponovio Han, druga reč za izgradnju mostova, i dodao da će Unija rado nastaviti da gradi mostove sa Srbijom i čitavim regionom.

Mostovi spajaju ljude. Šta god da radimo u Srbiji i za ceo region to doprinosi miru i stabilnosti, a ovaj most bi trebalo da bude najbolji primer, naglasio je Han, poručivši građanima Novog Sada i Srbije da uživaju u korišćenju novog mosta.

Stari most srušen u NATO bombardovanju 1999. godine je izgrađen 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja, po kome je i dobio ime, iako je njegov zvanični naziv bio Most bratstva i jedinstva.

Otvaranju mosta prisustvovali su i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i direktori javnih preduzeća.

Novi Žeželjev most je čelično-lučni za železnički i drumski saobraćaj.

Dugačak je 474 metara, 31,45 metara širok, a razmak između luka i zatege je oko 42 metra.

Sadrži dva železnička koloseka, koji omogućavaju brzinu od 160 kilometara na sat za putničke i 120 kilometara na sat za teretne vozove.

Dve drumske trake su rađene tako da obe imaju širinu od 3,5 metra i odgovaraju standardima brzine vozila od 80 do 100 kilometara na sat.

Takođe, tu su i dve pešačke staze širine 2,5 metra.

Most je čelične konstrukcije i nalazi se na pet stubova, od kojih je jedan preuzet sa starog mosta.

U klasi je železničih lučnih mostova sa zategom i ukrštenim vešaljkama i svetski je rekorder u rasponu sa 219 metara raspona.

Izgradnja mosta je koštala 54 miliona evra, od čega je EU finansirala projekat sa 25 miliona evra. 

Pokrajina i grad Novi Sad su dali 25 miliona evra, dok je država za izgradnju mosta izdvojila četiri miliona evra.

Most je deo železničkog Koridora 10 i biće deo brze pruge Beograd–Budimpešta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik