Počelo slobodno korišćenje ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru

Bez autora
Feb 01 2018

Sporazum kontrola letenja Austrije, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Slovenije o slobodnom korišćenju ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne Evrope počeo je da se primenjuje danas, saopštila je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore. To će, kako objašnjavaju, avio kompanijama omogućiti brojne uštede u pogledu skraćivanja dužine letova i smanjenja potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida. Kako podsećaju, prošlo je manje od godinu dana nakon što su kontrole letenja Austrije, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Slovenije potpisale memorandum o saradnji, sa ciljem implementacije inicijative slobodnog korišćenja ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne "EvropeSouth East Common Sky Initiative Free Route Airspace".

Počelo slobodno korišćenje ruta u zajedničkom vazdušnom prostoruSporazum kontrola letenja Austrije, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Slovenije o slobodnom korišćenju ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne Evrope (SECSI FRA) počeo je da se primenjuje danas, saopštila je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

To će, kako objašnjavaju, avio kompanijama omogućiti brojne uštede u pogledu skraćivanja dužine letova i smanjenja potrošnje goriva i emisije ugljen-dioksida.

Kako podsećaju, prošlo je manje od godinu dana nakon što su kontrole letenja Austrije, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i Slovenije potpisale memorandum o saradnji, sa ciljem implementacije inicijative slobodnog korišćenja ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne "Evrope–South East Common Sky Initiative Free Route Airspace" (SECSI FRA).

Inicijativa SECSI FRA, navode, od 1. februara pruža korisnicima vazdušnog prostora duž jugoistočne ose značajne prednosti u smislu mogućnosti izbora najkraćih ruta između centralne Evrope i turističkih destinacija Grčke, Egipta i Turske.

"Omogućavanjem planiranja i letenja direktnim, najkraćim, putanjama, na dnevnom nivou skraćuju se rastojanja do 1940 nautičkih milja, čime se postižu uštede procenjene na 285 minuta u vremenu trajanja leta, smanjenje potrošnje goriva za 8.000 kilograma i smanjenje emisije CO2, ugljen dioksida, za oko 25.500 kilograma", kažu u SMATSA.

Od SECSI FRA se očekuje da avio kompanijama donese uštede od oko 600 do 700.000 nautičkih milja u pogledu putanja letenja na godišnjem nivou.

"Ona ce pružiti još više raspoloživih opcija prilikom izbora željenih putanja korisnika. Potpuno slobodno korišćenje ruta u vazdušnom prostoru država učesnica inicijative omogućava avio kompanijama bolje iskorišćenje vetra, ili efikasnije obilaženje preopterećenih delova vazdušnog prostora, aktivnih vojnih zona ili zona sa nepovoljnim meteorološkim uslovima", objašnjavaju oni.

Ova saradnja, kaže se u saopštenju, dovešće do stvaranja jednog od najvećih međunarodnih prostora slobodnog korišćenja vazdušnih ruta u Evropi i predstavlja, ocenjuju, značajan korak ka uspostavljanju zajedničkog Evropskog slobodnog korišćenja ruta (FRA) do 2022. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik