Početak izgradnje Moravskog koridora tokom 2018. godine

Bez autora
Jun 20 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom kompanije “Behtel” o realizaciji projekta izgradnje autoputa Pojate–Preljina. Mihajlović je tom prilikom istakla da je Moravski koridor za Vladu jedan od najvažnijih projekata, tako da se ubrzano pripremamo za početak radova, za koji verujemo da je moguć tokom 2018. godine. Ona je ukazala na to da je raspisan javni poziv za izradu planske dokumentacije i u toku je priprema idejnog projekta, objasnivši da je namera da se projekat realizuje fazno, po deonicama, u skladu sa završetkom izrade projekata i sprovođenjem eksproprijacije. Izmena postojeće planske dokumentacije za Moravski koridor, kako je predočila, bila je neophodna zbog promena na terenu posle velikih poplava u maju 2014. godine i potrebe da se uradi nova hidrološka studija.

Početak izgradnje Moravskog koridora tokom 2018. godinePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom kompanije “Behtel” o realizaciji projekta izgradnje autoputa Pojate–Preljina.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je Moravski koridor za Vladu jedan od najvažnijih projekata, tako da se ubrzano pripremamo za početak radova, za koji verujemo da je moguć tokom 2018. godine.

Ona je ukazala na to da je raspisan javni poziv za izradu planske dokumentacije i u toku je priprema idejnog projekta, objasnivši da je namera da se projekat realizuje fazno, po deonicama, u skladu sa završetkom izrade projekata i sprovođenjem eksproprijacije.

Izmena postojeće planske dokumentacije za Moravski koridor, kako je predočila, bila je neophodna zbog promena na terenu posle velikih poplava u maju 2014. godine i potrebe da se uradi nova hidrološka studija.

Predstavnici „Behtela“ izrazili su zainteresovanost za učešće u realizaciji ovog projekta, a svoje predloge izneće nakon punog upoznavanja sa svim detaljima postojeće planske i projektne dokumentacije.

Pored pitanja planske i projektne dokumentacije, razgovori o realizaciji ovog projekta moraju da obuhvate i pitanja modela finansiranja i modela ugovora, vodeći računa o zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast, uključujući i mere zaštite budućeg autoputa od izlivanja reka.

Autoput Pojate–Preljina dužine 110 kilometara spojiće dva autoputa – Koridor 10 i Koridor 11, povezujući Kruševac, Ćićevac, Trstenik, Kraljevo, kao i Čačak, preko kojeg će ova saobraćajnica, nastavkom izgradnje Koridora 11 i gradnjom autoputa Beograd–Sarajevo, biti dalje povezana sa Požegom, odnosno Užicem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik