Ponovno uspostavljena međunarodna linija Sarajevo - Ploče

Bez autora
Jul 03 2022

Sezonski brzi voz, koji je krenuo na promotivnu vožnju sa Željezničke stanice Sarajevo, stigao je u Ploče.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jutros je, s direktorom JP Željeznice Federacije BiH Enisom Džafićem, prisustvovao zvaničnom početku međunarodne putničke željezničke linije Sarajevo – Ploče, koja je uspostavljena  nakon gotovo deset godina prekida.

Talgo voz će na liniji Sarajevo – Ploče – Sarajevo saobraćati od danas do 11. septembra petkom, subotom i nedjeljom.

Premijer Novalić rekao je prije polaska voza da je vožnja tom dionicom jedna od najzanimljivijih u Evropi, ali i u svijetu, te da Vlada Federacije BiH ima ozbiljne namjere kada su u pitanju Željeznice FBiH.

Istakao je značaj željeznica u privredi, te naglasio da u razvijenim zemljama osnovu transporta čine željeznice, za što smatra da je trend koji će doći i u BiH.

- Naše željeznice i pruga su preuzele ulogu u transportu tereta. Mi smo regionalni lider u prevozu tereta kada se računaju milioni tona, a nesretna događanja u Ukrajini su pokazali da se to povećava, jer su se transporti prebacili na jug, Ploče. To vidimo po frekvenciji transporta koji idu preko Srbije, Mađarske, do Ukrajine - rekao je federalni premijer.

Naglasio je da Vlada FBiH ima ozbiljne namjere kada su u pitanju Željeznice FBiH, te da je od preuzimanja svog mandata planirao restrukturiranje te kompanije.

- Tada smo vidjeli da se 20 godina nisu plaćale obaveze i da je poslovanje bilo negativo 66 miliona KM. Danas je to deset puta manje. Uz potporu Vlade FBiH, ova kompanija je investirala 37 miliona eura u južnu prugu. Radimo projektno renoviranje željeznice i do Doboja, a s Vladom TK imamo dogovor izrade projekta željezničkog koridora prema Beogradu – rekao je federalni premijer.

Dodao je da je današnja svečanost posvećena povećanju putničkog internacionalnog transporta.

- Sada se pregovara sa željeznicama Republike Srpske i Republike Hrvatske da pustimo talgo voz i prema Zagrebu - zaključio je premijer Novalić.

Direktor Džafić naglasio je da ova kompanija pokušava ispuniti sve svoje obaveze, kako prema privredi, tako i prema putnicima, te učiniti prevoze komfornijim i pristupačnijim.

- Proteklih godina imamo konstantno povećanje prevoza putnika u putničkom saobraćaju i povećanje tereta u teretnom saobraćaju. Znači da vodimo ispravnu politiku i da smo spremni da ispoštujemo sve zahtjeve - istakao je Džafić.

Podsjetio je da su Željeznice FBiH od 2015. do 2022. godine prošle proces rekonstruiranja u tehničko-tehnološkom smislu, ljudskim resursima i finansijskom poslovanju jer se preduzeće nalazilo u vrlo teškoj situaciji kada je u pitanju organizacija rada i finansijsko poslovanje.

- Neizmjernu pomoć u restruktuiranju Željeznica i finansijskoj konsolidaciji dao je prije svih premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa saradnicima, a ovo je prvi saziv Vlade FBiH koji se uhvatio u koštac da ovo strateško preduzeće izvede ponovo na prave kolosjeke u svom radu - podvukao je Džafić.

Rekao je da je Vlada FBiH prema zakonu o finansijskoj konsolidaciji uplatila 24 miliona KM, a dodatno je za investicije i razvoj željezničke infrastrukture osigurala 20 miliona KM, dok je budžet za 2022. godinu najveći dosad.

Iz Željeznica FBiH su ranije saopćili da putnicima nude i niz povlastica, popuste kod putovanja, kao i povlastice za studente, penzionere, osobe starije od 60 godina života, novinare i ratne vojne invalide. Sporazum o uvođenju sezonskog voza na relaciji Sarajevo-Ploče postignut je sredinom juna u Zagrebu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik