Prihodi HŽ Carga 482,3 milijuna kuna, pet posto veći

Bez autora
May 04 2022

Domaća tvrtka za teretni željeznički prijevoz tereta HŽ Cargo lani je ostvarila prihode od 482,3 milijuna kuna, što je pet posto nego godinu ranije, dok je EBITDA marža porasla s dva na sedam posto, izvijestio je HŽ Cargo u utorak.

Rezultat je to niza aktivnosti usmjerenih na osiguranje likvidnosti i optimizaciju poslovanja, ugovaranja novih poslova i niza novih investicija u modernizaciju čija je vrijednost u 2021. godini iznosila gotovo 50 milijuna kuna, kažu iz HŽ Carga. Dodaju da su unatoč otežanim uvjetima poslovanja zadržali tržišni udio od 53 posto, uz rast produktivnosti od 11 posto.

Pozitivni trendovi, navodi se u priopćenju, nastavili su se i početkom 2022. godine koja je obilježena ukrajinskom krizom i poremećajem u globalnim opskrbnim lancima. Promjena logističkih pravaca imala je za posljedicu rast interesa za hrvatsku prometnu infrastrukturu pa je i količina prevezenog tereta sve veća.

Prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala 2022. godine, ostvaren je rast ukupnih prihoda od 11.5 posto u odnosu na isti kvartal 2020. godine, EBITDA marža je porasla s jedan na četiri posto, a investiralo se gotovo 6.5 milijuna kuna. Tvrtka je nastavila s trendom snažnog rasta produktivnosti te je prihod od prijevoza po radniku porastao za 21 posto. Zbog ugovaranja novih poslova, došlo je do značajnog rasta prevezenih tona, za gotovo 14 posto.

Pred tvrtkom ostaju izazovi operativnog i financijskog restrukturiranja zbog naslijeđenih tereta iz prošlosti. U suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Vladom, očekuje se skoro rješavanje svih otvorenih pitanja, čime bi se tvrtka dodatno osnažila u pružanju usluga prijevoza tereta koji su od iznimne važnosti za hrvatsko i europsko gospodarstvo, kaže se u priopćenju HŽ Carga.

"Unatoč strukturnim problemima koji su pred nama, ugovaramo nove poslove, investiramo u modernizaciju voznog parka i ulažemo u kvalitetnu radnu snagu. Ovi preliminarni podaci za 2021. godinu potvrđuju da je budućnost HŽ Carga svijetla“, izjavio je predsjednik uprave HŽ Carga Dragan Marčinko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik