Prioritet avio-linija između CG i Toskane

Bez autora
Jul 15 2021

Jedan od priorieta rada u narednom periodu bude i uspostavljanje avionske linije između Crne Gore I Toskane, saopštili su na sastanku predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović I počasni konzul Crne Gore u Toskani Alesandro Đananti.

Učesnici sastanka konstatovali su da se radi o dva sistema koji nisu konkurenti, već predstavljaju komplementarne turističke destinacije sa širokim spektrom mogućnosti za saradnju u narednom periodu.

“U prilog tome govore perspektive razvoja turizma u post-covid periodu, kao i projekcije koje ukazuju da će centar interesovanja turista sve više gravitirati ka ekoturizmu, agroturizmu i drugim vidovima turističkih aktivnosti koje uključuju bliskiji kontakt sa prirodom, proizvodnju zdrave hrane i organsku poljoprivredu, što svakako predstavlja kvalitetan osnov i za prenos znanja, obuka i investicija iz Toskane ka Crnoj Gori” navodi se u saopštenju-

Zbog nedostatka odgovarajuće saobraćajne povezanosti, dogovoreno je da jedan od prioriteta rada u narednom periodu bude i uspostavljanje avionske linije između ove dvije destinacije.

“Počasni konzul iskazao je maksimalnu spremnost da se lično angažuje kako bi se navedeno pitanje u Toskani predstavilo na najvišem nivou i, u saradnji sa partnerima iz Crne Gore, uspješno riješilo u predstojećem periodu. Ova italijanska regija posjeduje dva izuzetno frekventna aerodroma (u Firenci i, posebno, u Pizi) koji Crnoj Gori, osim povezivanja sa Toskanom, mogu predstavljati i vazdušni most za tržišta Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Kako je ocijenjeno, otvaranje avio linije bilo bi značajno i s aspekta formiranja zajedničkog turističkog proizvoda Crne Gore i Toskane, čime bi Crna Gora postala vidljivija za zapadne, a Toskana za turiste koji dolaze sa istoka”, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka izrazili su spremnost za pružanje podrške intenziviranju saradnje u oblasti proizvodnje i plasmana vina, maslinovog ulja i hrane, a posebno kreiranja brenda.

“Istakli su da bi crnogorskim proizvođačima bio od značaja prenos ogromnog iskustva partnera iz Toskane, naročito u dijelu prezentacije, plasmana proizvoda i veće iskorišćenosti brojnih potencijala koje Crna Gora ima. Poljoprivredne kompanije u Toskani kultivišu više od 750 hiljada hektara, od čega skoro 160 hiljada hektara zauzimaju maslinjaci i vinogradi, a sama regija godišnje proizvede preko 260 miliona litara vina srednjeg i visokog kvaliteta”, saopšteno je iz UPCG. 

Sastanak predsjednika UPCG i počasnog konzula zaključen je dogovorom o posjeti crnogorske delegacije Toskani koja bi, u skladu sa epidemiološkom situacijom, bila organizovana u septembru, uz učešće oko 40 predstavnika javnog i privrednog sektora.

“ Cilj posjete je institucionalizacija ekonomske platforme u čijem je fokusu razvoj dalje saradnje ove dvije destinacije. Počasni konzul, gospodin Giannanti naglasio je da od strane Regije i cjelokupnog sistema Toskane postoji puna raspoloženost za ovakvu inicijativu i višedimenzionalni program saradnje, te potvrdio spremnost regije Toskana da bude njen pokrovitelj”, zaključeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik