Putarina će u 2016. doneti 19 milijardi dinara

Bez autora
Jan 18 2016

Povećanje putarine od deset odsto je opravdano, jer će se obezbediti dodatni novac za održavanje putne mreže.Imali smo situaciju da Putevi Srbije, od svega što ostvare kao rezultat od putarine i onoga što država doda, održavaju ne samo državne puteve prvog i drugog reda, već i lokalne puteve, što je u nadležnosti lokalnih samouprava, jer one za to nemaju novca.

Putarina će u 2016. doneti 19 mlrd. RSDPovećanje putarine od deset odsto je opravdano, jer će se obezbediti dodatni novac za održavanje putne mreže, kaže ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Imali smo situaciju da Putevi Srbije, od svega što ostvare kao rezultat od putarine i onoga što država doda, održavaju ne samo državne puteve prvog i drugog reda, već i lokalne puteve, što je u nadležnosti lokalnih samouprava, jer one za to nemaju novca", ukazala je Mihajlović.

Putarina nije povećavana od 2008. godine, a vrlo je važno da održavamo puteve. Mihajlović je dodala da se slaže da i putari moraju da odgovaraju ukoliko put nije očišćen ili nije siguran.

“Da biste imali sigurne i bezbedne puteve za vozače i manje saobraćajnih nesreća, putevi moraju da se održavaju“, pre početka konferencije “Srbija na novom putu svile“, koju organizuju NIN fokus i PKS, a čiji je Tanjug medijski partner.

Inače, putarina će na auto-putevima u Srbiji od 1. februara poskupeti za deset odsto.

U novom cenovniku, koji će "Putevi Srbije" predložiti Vladi Srbije, deonica Beograd-Niš će se umesto sadašnjih 730 dinara naplaćivati 800 dinara, umesto dosadašnjih 340 dinara za Beograd-Šid vozači će morati da izdvoje 370 dinara, dok će za deonicu Beograd-Subotica putarina sa sadašnjih 290 dinara koštati 320.

Prema rečima v.d direktora JP "Putevi Srbije" Zorana Drobnjaka, povećanje cene će tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva ove godine.

Tolika je procena povećanja prihoda od naplate putarina koji za 2015. godinu iznosi 16,6 milijardi dinara.

Procena je da će priliv od putarine u 2016. godini iznositi 19,1 milijardi dinara uključujući i prihode sa novoizgrađenih naplatnih stanica Preševo i deonice auto-puta od Siriga do Subotice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik