Sejari želi preuzeti Centrotrans

Bez autora
Jul 24 2019

Kompanija Sejari d.o.o. objavila je ponudu za preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines koja se bavi domaćim i međunarodnim prevozom putnika te turističkom djelatnošću, potvrdio je generalni direktor kompanije Centrotrans-Eurolines Safudin Čengić. Sejari je najveći pojedinačni, ali manjinski vlasnik Centrotrans-Eurolinesa sa 47,6 posto dionica. Zakonska je obaveza ovog dioničara bila da ponudi svim ostalim dioničarima da pod određenim uvjetima odnosno cijeni prodaju svoje dionice. Naravno, to ne znači da će svi prodati svoje dionice ali oni koji žele to mogu uraditi i njegova obaveza je da to otkupi, istakao je Čengić, dodajući da se Sejari obavezao da se ništa neće mijenjati u radu kompanije.

Sejari želi preuzeti CentrotransKompanija Sejari d.o.o. objavila je ponudu za preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines koja se bavi domaćim i međunarodnim prevozom putnika te turističkom djelatnošću, potvrdio je za Oslobođenje generalni direktor kompanije Centrotrans-Eurolines Safudin Čengić.

Sejari je najveći pojedinačni, ali manjinski vlasnik Centrotrans-Eurolinesa sa 47,6 posto dionica.

- Zakonska je obaveza ovog dioničara bila da ponudi svim ostalim dioničarima da pod određenim uvjetima odnosno cijeni prodaju svoje dionice. Naravno, to ne znači da će svi prodati svoje dionice ali oni koji žele to mogu uraditi i njegova obaveza je da to otkupi, istakao je Čengić, dodajući da se Sejari obavezao da se ništa neće mijenjati u radu kompanije

Inače, predmet ponude je 63.681 dionica (što čini oko 52,4 posto vlasništva), za koje Sejari nudi po 46 KM po dionici. To je 65,71 posto nominalne cijene dionice, a sredstva su osigurana iz bankarske garancije. Ponuđač ima namjeru preuzeti sve dionice kompanije, te planira dalje razvijati i jačati kompaniju.

Drugim riječima, kada bi svi dioničari prihvatili ponudu, Sejari bi preuzeo kompaniju za nešto manje od 3 miliona KM.

Međutim, Čengić nam je potvrdio da on nema namjeru prodavati svoje dionice, a njegov udio je 18,7 posto.

- Ja sam cijeli radni vijek od 35 godina proveo u Centrotransu, gdje sam uložio znanje, trud i posvetio se razvoju Centrotransa. Smatram da će Centrotrans i dalje nastaviti da ide uzlaznom putanjom, te da ću ja putem svog vlasničkogm udjela dati puni doprinos razvoju i rastu kompanije, poručio je Čengić.

Najveći dioničari Centrotrans-Eurolinesa su Sejari d.o.o. 47,6 posto, Čengić Safudin 18,7 posto, Šaćiragić Muhamed 10 posto, City Park d.d. Sarajevo 2,7 posto, FE-AL Metali d.o.o. Sarajevo 1,1 posto, te Kerla Ibrahim 1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik