Stigla prva kineska lokomotiva za EPS

Bez autora
Apr 19 2017

Posle tri decenije „Elektroprivreda Srbije“ nabavila je novu električnu lokomotivu, koja će omogućiti pouzdaniji prevoz uglja do Termoelektrana „Nikola Tesla“. Lokomotivu najnovije generacije za EPS je napravila kineska kompanija CRRC ZELC.Reč je lokomotivi duplo veće snage od onih koje sada koristimo u TENT-u, manje troši električnu energiju pošto ima sistem za povraćaj neiskorišćene struje i manje je bučna. Za EPS je značajno što kineska lokomotiva može da radi i u otežanim vremenskim uslovima, jer smo tokom prošle zime videli koliko je važno imati pouzdan prevoz uglja od kopa do termoelektrane, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, na zvaničnoj isporuci lokomotive u ogranku TENT.

Stigla prva kineska lokomotiva za EPSPosle tri decenije „Elektroprivreda Srbije“ nabavila je novu električnu lokomotivu, koja će omogućiti pouzdaniji prevoz uglja do Termoelektrana  „Nikola Tesla“. Lokomotivu najnovije generacije za EPS je napravila kineska kompanija CRRC ZELC.

Reč je lokomotivi duplo veće snage od onih koje sada koristimo u TENT-u, manje troši električnu energiju pošto ima sistem za povraćaj neiskorišćene struje i manje je bučna. Za EPS je značajno što kineska lokomotiva može da radi i u otežanim vremenskim uslovima, jer smo tokom prošle zime videli koliko je važno imati pouzdan prevoz uglja od kopa do termoelektrane, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, na zvaničnoj isporuci lokomotive u ogranku TENT.

Kineska lokomotiva vući će vagone na jednoj od najopterećenijih industrijskih pruga u Evropi, kojom se od kopova Rudarskog basena „Kolubara“ do TENT-a dnevno dopremi i do 100.000 tona uglja.

Grčić je istakao da je ugovor sa kineskim partnerima vredan 533 miliona dinara, odnosno oko 4,4 miliona evra i da se uspešno realizuje.

EPS nastavlja da poštuje smernice Vlade Srbije i ide u dobrom pravcu modernizacije i dugoročnog opstanka, rekao je Grčić.

Kompanija CRRC ZELC dobila je na međunarodnom tenderu posao da napravi dve lokomotive za EPS.

Prvu lokomotivu smo isporučili bez problema u roku od godinu dana. To nije lako uraditi. Kao najveći kineski proizvođač vozova uspešno smo realizovali narudžbine širom sveta, u Turskoj, Austriji, Nemačkoj. Ovo je prvi posao koji smo dobili u Srbiji i nadamo se nastavku saradnje – rekao je Čo Šinghe, predsednik kineske kompanije CRRC ZELC.

Savo Bezmarević izvršni direktor za proizvodnju energije u JP EPS rekao da je TENT prvi put posle 1986. godine proširuje svoj vozni park električnim lokomotivama za vuču vozova.

One predstavljaju značajan zamajac razvoju EPS-ove železnice. Po obimu sredstava ovo predstavlja najveću investiciju u Železnički transport TENT-a posle tri decenije, rekao je Bezmarević.

Lokomotiva je teška 120 tona i duga 21,7 metara.  Može da radi u različitim vremenskim uslovima, opremljena je savremenim sistemima zaštite, video nadzor sa osam, a postoji i mogućnost praćenja položaja lokomotive iz centra daljinskog upravljanja kao i sistem daljinskog praćenja i očitavanja dijagnostike smetnji ili kvarova.

Dolazak nove lokomotive označava i početak obnove vučnih sredstva Železničkog transporta TENT u kojem je prosečna starost lokomotiva oko 40 godina.  Nove električne lokomotive ispunjavaće sve uslove za savremen i bezbedan saobraćaj, ne samo na industrijskoj pruzi već i na prugama javne železnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik