Sve više čarter letova za Crnu Goru

Bez autora
Jan 18 2016

Veliki turoperateri pokazuju sve veći interes za Crnu Goru, ugovaraju se čarteri koji kreću već od marta do oktobra čime se može produžiti sezona, za koju su trenutno predviđanja jako dobra, saopštila je direktor Hotela Budva. Ona je kazala da su, s obzirom na trenutno stanje bukinga, predviđanja za ovu sezonu jako dobra. Crna Gora je jedna od sigurnijih destinacija, pri čemu bi sadašnju geopolitičku situaciju svakako trebalo okrenuti u svoju korist. Ona je navela da je trenutno situacija na tržištu jako nepredvidiva. Turistička kretanja više nijesu vođena individualnim preferencama, već jako puno faktora utiče na odabir destinacije.

Sve više čarter letova za Crnu GoruVeliki turoperateri pokazuju sve veći interes za Crnu Goru, ugovaraju se čarteri koji kreću već od marta do oktobra čime se može produžiti sezona, za koju su trenutno predviđanja jako dobra, saopštila je direktor Hotela Budva Irina Tomić.

Ona je kazala da su, s obzirom na trenutno stanje bukinga, predviđanja za ovu sezonu jako dobra, prenosi agencija MINA-business.

"Crna Gora je jedna od sigurnijih destinacija, pri čemu bi sadašnju geopolitičku situaciju svakako trebalo okrenuti u svoju korist", rekla je Tomić za Glasnik Privredne komore PKCG.

Ona je navela da je trenutno situacija na tržištu jako nepredvidiva. Turistička kretanja više nijesu vođena individualnim preferencama, već jako puno faktora utiče na odabir destinacije. Tomić je, govoreći o rezultatima u sezoni, kazala da su dogodile velike promjene u tržištima koja su dominirala ranijih godina, jer se sada prilagođavaju nekim novim tržištima.

"Postaje jasno vidljivo koliko je logistika važna, odnosno infrastruktura u ovom slučaju, te koliko je bitno da sva uključena tijela budu sinhronizovana, pri čemu mislim na letove, cijene, PR i marketing u tim zemljama", navela je Tomić.

Ona je precizirala da se zavisno od toga je li glavna sezona ili pred i post sezona mijenjaju i one osnovne podjele, te je jasno vidljiva razlika između turističko-odmorišnog segmenta i onog poslovnog.

"Cilj nam je svakako da ojačamo poslovni segment, kako bi osigurali popunjenost u svim periodima, jer nije isplativo oslanjati se samo na turističko-odmorišni segment. Poznata je činjenica da je najbolji gost onaj kongresni gost tako da jedva čekam da završimo našu kongresnu dvoranu", dodala je Tomić.

Ona je, odgovarajući na pitanje šta je neophodno uraditi da bi crnogorski turizam funkcionisao u "punom kapacitetu", kazala da se jako puno radi da crnogorski turizam funkcioniše na taj način.

"Svaki dan sam sa ljudima koji jako vole svoj posao i koji se trude da što bolje predstave svoju destinaciju, hotel, agenciju, ali isto tako se susreću sa mnogim problemima. Nezamislivo je raditi ovaj posao bez ljubavi, ali treba početi od osnova, od samog zakona o turizmu u koji je neophodno uključiti struku i ljude koji su svakodnevno na terenu", precizirala je Tomić.
Zakoni, kako je navela, treba da budu decidirani, čisti i jasni, jednostavni i lako primjenjivi i svakako treba da se kontrolišu, a potrebna je i vizija i strategija.

"Uspjeh u turizmu nije kratkoročna priča, već dug i temeljan proces, ali sa dugoročnim rezultatima. Itekako postoji potencijal da se razvijamo u više smjerova, od nautičkog turizma, kongresnog, zimskog, masovnog ljetnjeg turizma, zdravstvenog i elitnog. Tako ćemo postići da Crna Gora postane cjelogodišnja destinacija", rekla je Tomić.
Ona je, odgovarajući na pitanje na koji način se izboriti sa mnogobrojnim kioscima i štandovima koji kvare sliku turizma, kazala da bi država, sa finansijskog aspekta, itekako mogla profitirati ako se situacija sredi.

"Sa ljudskog aspekta, turistima koji i jesu glavni akteri biće sigurno puno draže gledati u prekrasno more i planinu nego u limene objekte. Jako se namučimo da tog gosta dovedemo u naš grad, a on se na kraju razočara zbog neke banalne stvari, njima apsolutno apstraktne i tada smo samo sebi srozali ugled", navela je Tomić.

To, kako je dodala, jako utiče na sliku hotela.

"Ispada da gubimo posao radi nekog objekta koji gostima ne može osigurati ni sanitarni čvor, a da ne pričam o uslovima pripreme toga što nude. Mi, hoteli, moramo voditi brigu o puno više stvari da bi iz kuhinje 'izbacili isti takav' hamburger. Svi procesi moraju biti standardizovani, sertifikovani, troškovi su nam puno veći i inspekcije su puno rigoroznije", objasnila je Tomić.

Još jedan od problema je, kako je kazala, buka, koja je zaista postala opasna po zdravlje.

"Teško se svaki dan nositi sa prigovorima gostiju pokušavajući kompenzovati na trošak hotela njihove neprospavane noći. Budva je mnogo više od ovakve party destinacije. Po meni, opet pitanje destinacionog menadžmenta – koga privlačimo, koja je kupovna moć tih turista, koliko se zadržavaju u destinaciji i kako se odnose prema destinaciji", smatra Tomić.

Ona je rekla da samo ime zemlje Montenegro zaista zvuči atraktivno, lako je pamtljivo i ima luksuzne konotacije.

"Destinacioni menadžment je jako opsežna priča, i po meni uključuje svaku osobu koja je na neki način uključena u turizam, uključuje i onu bakicu koja prodaje maslinovo ulje, i komunalno koje svaki dan rano ujutro čisti naše ulice", ocijenila je Tomić.

Prema njenim riječima, destinacije kojima se pravilno upravlja u principu generišu velike prihode, stvaraju nova radna mjesta, razvijaju pozitivnu klimu za ulaganja i inovacije, dugoročno postaju dobra mjesta za život i rad, pa su stabilan izvor bruto nacionalnog prihoda.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljna finansijskim učinkom prošlogodišnje sezone, rekla da je to bila jedna vrlo zanimljiva, ali i hektična sezona.

"Lično nikad nijesam do kraja zadovoljna, baš zato jer znam kojom brzinom se stvari danas mijenjaju i koliko moraju biti domišljati ugostitelji kako bi privukli goste i probudili ono najbitnije, a to su emocije. Svojim zaposlenima stalno govorim da mi u hotelu možemo sve, uz naravno odgovarajuću finansijsku kompenzaciju. Ukoliko gostu ne ponudimo, ne možemo ni očekivati da će konzumirati", objasnila je Tomić.

Ona je dodala da se, ukupno gledajući, rusko tržište koje je prije dominiralo, sada u potpunosti izjednačilo sa gostima iz Velike Britanije.

"U stopu ih prate gosti iz Italije, Francuske, Turske i Njemačke. U grupnom segmentu samo Kina i Hong Kong nose deset odsto od ukupnog broja noćenja", precizirala je Tomić.

Ona je navela da je i region takođe jako važan, kao i da je zadovoljna posjetama iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Albanije.

"Pozitivan rast imamo iz Belgije, Finske, Švedske, Norveške, Švajcarske, Holandije, a vidimo i neke zanimljive brojke iz Australije, Azerbejdžana, Irske, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država SAD", zaključila je Tomić.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik