Tivat će morati da bira između aerodroma i Porto Montenegra

Bez autora
Jan 13 2016

Crna Gora će morati da odluči da li je prioritet da u Tivtu razvija aerodrom ili marinu za megajahte, kazao je vještak za civilno vazduhoplovstvo, ističući da su oba projekta došla do svog maksimuma. Sa aerodroma Tivat je prošle godine 900 hiljada punika sletjelo i poletjelo. On i Porto Montenegro dolaze do svog maksimuma i moraće se odrediti prioritet, jer oba projekta neće u budućnosti moći da se ravnomjerno razvijaju. Neko će morati da trpi. On je objasnio da su ova dva projekta počeli da smetaju jedan drugom.

Tivat će morati da bira između aerodroma i Porto MontenegraCrna Gora će morati da odluči da li je prioritet da u Tivtu razvija aerodrom ili marinu za megajahte, kazao je Predrag Boljević, vještak za civilno vazduhoplovstvo, ističući da su oba projekta došla do svog maksimuma.

"Sa aerodroma Tivat je prošle godine 900 hiljada punika sletjelo i poletjelo. On i Porto Montenegro dolaze do svog maksimuma i moraće se odrediti prioritet, jer oba projekta neće u budućnosti moći da se ravnomjerno razvijaju. Neko će morati da trpi", rekao je Boljević u emisiji ,,Klub A" Atlas televizije.

On je objasnio da su ova dva projekta počeli da smetaju jedan drugom.

"Plovila sa velikim jarbolima ometaju avio saobraćaj, a ako želite visokoplatežne goste oni nijesu raspoloženi da im u dva ujutro prolijeću džambodžetovi pored prozora i da im svakih par minuta slijeću i polijeću avioni nad glavom", ocijenio je Boljević.

Podsjetio je da će taj aerodrom uskoro dobiti mogućnost noćnog slijetanja i polijetanja.

"Prije mjesec-dva na tivatskom aerodromu su testirane procedure satelitske navigacije čime će aerodrom dobiti mogućnost noćnog slijetanja i polijetanja, što će ga znatno rasteretiti, jer ima saobraćajnu špicu tokom nekoliko ljetnjih mjeseci", rekao je Boljević, koji smatra da je politika razvoja podgoričkog aerodroma, koji je projektovan za prihvat pola miliona putnika, morala biti dalekovidija.

"Trebalo je planirati da podgorički aerodrom privuče ekonomski potencijal sjeverne Albanije", ocijenio je Boljević i dodao da Crna Gora, jedina u regionu, ima helidrom na objektu, a radi se o helidromu na hotelu ,,Splendid".

Osim toga, postoje aerodromi u Nikšiću i u Beranama, koji, po ocjeni našeg sagovornika, mogu da razvijaju sportsku avijaciju, što će zavisiti od njihovih vlasnika.

Za sada se, nažalost, nijesu našli sponzori i privredni subjekti koji bi imali projekte kako ta dva aerodroma staviti u funkciju da mogu da izdržavaju sami sebe.

"Nije dovoljno imati sredstva i usmjeriti ih u objekte na aerodromu. Mnogo bitnije je osmisliti taj biznis, odnosno odlučiti da li će se aerodromi baviti komercijalnim ili sportsko turističkim aktivnostima. Nikšić je i blizu mora i blizu planine i mogao bi imati neke komercijalne elemente, koji bi mogli omogućiti razvoj sportske avijacije, ali nema ni polipacije ni ekonomije koja može da obezbijedi da on živi kao komercijalni aerodrom. To se odnosi i na aerodrom u Beranama", zaključio je Boljević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik