Toyota i Uber započeli saradnju

Bez autora
May 26 2016

Dvije kompanije potpisale su memorandum o razumevanju kao najavu moguće buduće saradnje u okviru koje bi japanski proizvođač iznajmljivao automobile Uberu. Sporazum predviđa nastavak razgovora koji bi kao jedan od ciljeva imali formiranje takozvanog servisa "za dijeljenje automobila", po ugledu na slične sisteme koji posluju u Evropi i Sjevernoj Americi. Prvi korak u okviru saradnje biće mogućnost nabavke Toyotinih vozila putem lizinga za potrebe vozača Ubera.

Toyota i Uber započeli saradnjuDvije kompanije potpisale su memorandum o razumevanju kao najavu moguće buduće saradnje u okviru koje bi japanski proizvođač iznajmljivao automobile Uberu.

Sporazum predviđa nastavak razgovora koji bi kao jedan od ciljeva imali formiranje takozvanog servisa "za dijeljenje automobila", po ugledu na slične sisteme koji posluju u Evropi i Sjevernoj Americi.

Prvi korak u okviru saradnje biće mogućnost nabavke Toyotinih vozila putem lizinga za potrebe vozača Ubera.

Što se tiče budućeg "car sharing" servisa za iznajmljivanje automobila, u Toyoti vide veliki potencijal u partnerstvu sa Uberom i smatraju da će "sistemi za dijeljenje automobila oblikovati budućnost prevoza ljudi".

"Uzbuđeni smo što ćemo sarađivati sa najvećim proizvođačem automobila u svijetu", kažu u Uberu i dodaju da Toyotina vozila spadaju među najpopularnije automobile kod vozača i korisnika ove platforme.

Informacija o saradnji sa Toyotom stiže samo nekoliko dana nakon vijesti da je Uber počeo testiranje vozila sa auto-pilotom.

Kako kažu u toj kompaniji, njihov krajnji cilj je uvođenje flote samovozećih automobila kako bi se poboljšao kvalitet prevoza, smanjile gužve i broj saobraćajnih nezgoda, koje su, prema analizama, u 94 odsto slučajeva izazvane greškom vozača.

Osim toga, Uber bi na taj način smanjio troškove i povećao profit, jer ne bi morao da plaća vozače.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik