Transibirska pruga do Beča 2033.

Bez autora
Feb 25 2018

Nova austrijska vlada namjerava da sprovede dugogodišju namjeru i produži transibirsku prugu širokog kolosjeka do Beča, i s tim u vezi su Austrijske željeznice i Ruska željeznica potpisale dodatni ugovor.Ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku deonicu neophodno par godina, ali ne i decenija, kao što je slučaj za druge velike projekte. Želimo da se tom prugom vozimo već 2033, poručio je on. Finansijski detalji ovog projetka, o kojem je bilo riječi na današnjoj sjednici vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti.

Transibirska pruga do Beča 2033.Nova austrijska vlada namjerava da sprovede dugogodišju namjeru i produži transibirsku prugu širokog kolosjeka do Beča, i s tim u vezi su Austrijske željeznice (OeBB) i Ruska željeznica potpisale dodatni ugovor.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku deonicu neophodno par godina, ali ne i decenija, kao što je slučaj za druge velike projekte.

"Želimo da se tom prugom vozimo već 2033“, poručio je on.

Finansijski detalji ovog projetka, o kojem je bilo riječi na današnjoj sjednici vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti.

Njegov ruski kolega Maksim Sokolov i šef ruske železnice Oleg Bjelozerov podvukli su strateški značaj ovog željezničkog koridora.

Obojica su uvjereni da će biti moguće da se za projekat privuku veliki investori i dobiju sredstva iz fondova. Uvjereni su i da će i investitori iz Austrije podržati ovaj projekat.

Prije više godina su šefovi željeznica Rusije, Ukrajine, Slovačke i Austrije potpisali memorandum o namjerama i tokom svake državne posjete predstavnika dvije zemlje je ovaj projekat tema.

Austrija priključenjem na Transibirsku prugu očekuje da će uspjeti da se uključi i na „Novi Put svile“, i na svoju prugu skrene transporte robe iz Kine.

U Austriji se procjenjuje da bi izgradnja pruge širokog kolosjeka od Košica do Beča, na oko 400 kilometara, koštalo oko 6,5 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik