Transportno povezivanje uslov za napredak Balkana

Bez autora
Jul 12 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je u Trstu sa evropskim komesarom za transport Violetom Bulc o Ugovoru o Transportnoj zajednici zapadnog Balkana, koji će danas biti potpisan. Na sastanku je bilo reči i o svim infrastrukturnim projektima na kojima zajedno rade Srbija i EU, a jedna od tema bilo je i pitanje sedišta te transportne zajednice za zapadni Balkan, za koje je Srbija veoma zainteresovana. Mihajlović je, izražavajući zahvalnost svojoj sagovornici, istakla da je pomenuti ugovor za Srbiju od ogromnog značaja, jer omogućava da stvorimo jedinstveno transportno tržište kako bi se Srbija i sve zemlje zapadnog Balkana razvijale. Ona je navela da je to ujedno i poruka Unije da im je zapadni Balkan važan, ali i dokaz da zemlje regiona mogu da rade zajedno, da se povezuju i otklone sve fizičke i nefizičke barijere.

Transportno povezivanje uslov za napredak BalkanaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je u Trstu sa evropskim komesarom za transport Violetom Bulc o Ugovoru o Transportnoj zajednici zapadnog Balkana, koji će danas biti potpisan.

Na sastanku je bilo reči i o svim infrastrukturnim projektima na kojima zajedno rade Srbija i EU, a jedna od tema bilo je i pitanje sedišta te transportne zajednice za zapadni Balkan, za koje je Srbija veoma zainteresovana. 

Mihajlović je, izražavajući zahvalnost svojoj sagovornici, istakla da je pomenuti ugovor za Srbiju od ogromnog značaja, jer omogućava da stvorimo jedinstveno transportno tržište kako bi se Srbija i sve zemlje zapadnog Balkana razvijale. 

Ona je navela da je to ujedno i poruka Unije da im je zapadni Balkan važan, ali i dokaz da zemlje regiona mogu da rade zajedno, da se povezuju i otklone sve fizičke i nefizičke barijere.

Cilj svih nas jeste da podignemo životni standard građana, da imamo investicije i gradimo puteve. Danas ćemo razgovarati i o finansiranju izgradnje autoputa Niš–Merdare–Priština, a to je put koji već sada ima svoje jasne obrise i znamo da ćemo ga sigurno graditi, zaključila je Mihajlović.

Bulc je posebno naglasila ulogu Srbije u formiranju Transportne zajednice i svemu što je uradila da bi ovaj dokument konačno bio potpisan.

Ovo je zaista značajan trenutak. Transportna zajednica je formalni okvir u kojem zemlje zapadnog Balkana sada u potpunosti mogu da se posvete primeni zajedničkih standarda, zakonskim okvirima, zajedničkim projektima i da koriste finansijske mahanizme EU, navela je ona. 

Srbija je veoma dobar primer, a prvi projekat koji ćemo nakon potpisivanja ovog ugovora finansirati, železnički Koridor 10, jeste upravo u Srbiji, podvukla je Bulc.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik