Traži se rješenje da Željeznice RS ne idu u stečaj

Bez autora
Jan 31 2016

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske izjavio je da je neophodno zajedničkim angažmanom svih dogovoriti rješenja da Željeznice RS ne odu u stečaj.On tvrdi da proces restrukturiranja tog javnog preduzeća ide u dobrom pravcu i uvjeren je da će se naći rješenje za probleme u Željeznicama RS. Svjesni smo značaja ovog preduzeća kao sistema za RS i trudit ćemo se da do stečaja ne dođe. Ustavni sud BiH nedavno je odbio apelaciju koju je to preduzeće podnijelo protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je naloženo da menadžment Željeznica RS isplati radnicima više od 20 miliona maraka, koliko s kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

Traži se rješenje da Željeznice RS ne idu u stečajMinistar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da je neophodno zajedničkim angažmanom svih dogovoriti rješenja da Željeznice RS ne odu u stečaj.

On tvrdi da proces restrukturiranja tog javnog preduzeća ide u dobrom pravcu i uvjeren je da će se naći rješenje za probleme u Željeznicama RS.

-Svjesni smo značaja ovog preduzeća kao sistema za RS i trudit ćemo se da do stečaja ne dođe - rekao je resorni ministar nakon razgovora s rukovostvom i predstavnicima sindikata u Željeznicama RS.

Ustavni sud BiH nedavno je odbio apelaciju koju je to preduzeće podnijelo protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je naloženo da menadžment Željeznica RS isplati radnicima više od 20 miliona maraka, koliko s kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović kaže da je na današnjem sastanku iznijeto više prijedloga za rješavanje ovog pitanja.

Smatra da je neophodno uraditi ozbiljne analize kako bi se našao najbolji način da se ispoštuju presude po osnovu izmirivanja obaveza prema radnicima.

-Postigli smo dogovor da sindikati sa svojim pravnim zastupnikom usaglase prijedlog teksta sporazuma koji će i uprava izraditi, a odnosi se na način izmirivanja obaveza - rekao je Savanović.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa u Željeznicama RS-a Simo Cvjetković je rekao da su spremni da se razgovara o konkretnom prijedlogu za rješavanje novonastale situacije.

Cvjetković kaže da neće odustati ni od zahtjeva za utvrđivanje odgovnosti onih koji su doveli do ove situacije.

Vrhovni sud RS prihvatio je u martu prošle godine apelaciju na osnovu pojedinačnih tužbi radnika protiv Željeznica i odlučio da je to preduzeće obavezno da im isplati više od 20 miliona KM. Taj dug nastao je na osnovu neisplaćenog regresa, toplog obroka i otpremnine.

Željeznice RS  su u devet mjeseci prošle godine poslovale s gubitkom od 6,4 miliona KM, što je uvećalo akumulirani gubitak na čak 269,8 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik