Turski „Pegasus Airlines“ dužan BiH oko 200.000 KM!

Bez autora
May 13 2018

Turska aviokompanija „Pegasus Airlines“ nedavno je vlastima u našoj državi uputila inicijativu za uspostavu novog leta između Istanbula i Mostara. Kako se saznaje, inicijativa je dobila podršku, ali problem je nastao kada se ispostavilo da je ova turska aviokompanija našoj državi dužna oko 200.000 KM. „Pegasus Airlines“ nije izmirio svoja dugovanja prema BiH proizašla iz niza prekršajnih novčanih kazni nastalih zbog kršenja zakona o boravku i kretanju stranaca u našoj zemlji, a koje im je izreklo Ministarstvo sigurnosti BiH. Nadležne institucije u BiH predložile su da se prije nastavka saradnje ova aviokompanija obaveže da će u što kraćem roku izmiriti dugovanja. Nakon toga bi razgovori o uspostavi aviolinije između aerodroma „Sabiha Gokcen“ i Međunarodnog aerodroma Mostar bili nastavljeni.

Turski „Pegasus Airlines“ dužan BiH oko 200.000 KM!Turska aviokompanija „Pegasus Airlines“ nedavno je vlastima u našoj državi uputila inicijativu za uspostavu novog leta između Istanbula i Mostara. Kako „Avaz“ saznaje, inicijativa je dobila podršku, ali problem je nastao kada se ispostavilo da je ova turska aviokompanija našoj državi dužna oko 200.000 KM.

Nadležne institucije

„Pegasus Airlines“ nije izmirio svoja dugovanja prema BiH proizašla iz niza prekršajnih novčanih kazni nastalih zbog kršenja zakona o boravku i kretanju stranaca u našoj zemlji, a koje im je izreklo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Nadležne institucije u BiH predložile su da se prije nastavka saradnje ova aviokompanija obaveže da će u što kraćem roku izmiriti dugovanja. Nakon toga bi razgovori o uspostavi aviolinije između aerodroma „Sabiha Gokcen“ i Međunarodnog aerodroma Mostar bili nastavljeni.

Kako bismo saznali o kojim se prekršajima radi, kontaktirali smo Ministarstvo sigurnosti BiH, iz kojeg su nam poručili da su novčane kazne u nadležnosti Granične policije (GP) BiH.

Prekršajni nalozi

Kako su za „Avaz“ kazali iz Granične policije, aviokompaniji „Pegasus Airlines“ policijski službenici GPBiH izdali su 2016. godine 14 prekršajnih naloga.

- U prošloj godini izdato je 11 prekršajnih naloga, svaki u vrijednosti od 6.000 KM – pojašnjeno je iz GPBiH.

Dodali su da je razlog izdavanja prekršajnih naloga dovođenje putnika na Međunarodni Aerodrom Sarajevo bez važeće putne isprave ili vize za BiH. - Aviokompanija još nije platila prekršajne naloge – naglasili su iz GPBiH.

Let za Sarajevo uspostavljen 28. februara 2013. godine

„Pegasus Airlines“ turska je niskotarifna aviokompanija sa sjedištem u Istanbulu. Nekad je poslovala kao čarter aviokompanija u saradnji s irskim „Air Lingusom“, dok danas „Pegasus Airlines“ posluje samostalno i u većinskom je vlasništvu „ESAS Holdinga“.

Letovi ove kompanije na relaciji Istanbul – Sarajevo počeli su 28. februara 2013. Odabirom aerodroma „Sabiha Gokcen“ kao svog središta, „Pegasus Airlines“ predstavio je koncept jednostavnog, ugodnog i jeftinog letenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik