U Pekingu prva metro linija bez vozača

Bez autora
Oct 23 2017

Peking će početkom 2018. dobiti prvu metro liniju bez vozača, koja će na 14 kilometara dugoj trasi imati osam stanica, a izveštač Tanjuga imao je priliku da se na toj liniji provozi.Bila je to probna vožnja, ne celom linijom, razume se, ali - bez vozača. Kad proradi ova linija, glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gde ovakvi metro vozovi već prevoze putnike. Inače, u subotu je, recimo, metro u Pekingu prevezao do 13.30 časova čak 11,5 miliona putnika, samo na prvoj liniji gotovo 1,2 miliona putnika.

U Pekingu prva metro linija bez vozačaPeking će početkom 2018. dobiti prvu metro liniju bez vozača, koja će na 14 kilometara dugoj trasi imati osam stanica, a izveštač Tanjuga imao je priliku da se na toj liniji provozi. Bila je to probna vožnja, ne celom linijom, razume se, ali - bez vozača.

Kad proradi ova linija, glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gde ovakvi metro vozovi već prevoze putnike.

Inače, u subotu je, recimo, metro u Pekingu prevezao do 13.30 časova čak 11,5 miliona putnika, samo na prvoj liniji gotovo 1,2 miliona putnika.

Gotovo devet miliona kompozicija je juče do pola dva pošlo u vožnju linijama pekinškog metroa.

U dispečerskom centru prati se u svakom trenutku stanje na svim linijama, pa je tako ekipa Tanjuga mogla da se uveri da je stanica na Trgu Tjenanmen zatvorena, zbog održavanja 19. nacionalnog kongresa KP Kine, a da je na drugoj liniji isprobavana oprema za lokalizovanje požara.

Koliko je sigurnost i praćenje situacije na linijama gradskog metroa važna stavka u životu Pekinga može da se objasni i činjenicom da je reč o mreži od 19 linija ili 574 kilometra šina, ili 54 stanice na kojima se one ukrštaju.

Do 2020. vlasti u Pekingu planiraju da mreža metroa dostigne 1.000 kilometara, a do kraja ove godine da pređe 600 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik