Ukinut let Beograd–Peking

Bez autora
Nov 28 2018

Kineska avio-kompanija „Hajnan erlajnz” ukinula je avio-liniju Beograd–Peking. Poslednji let na relaciji Beograd–Prag–Peking bio je u ponedeljak, rečeno je juče „Politici” u upravi Aerodroma „Nikola Tesla”. Kineska avio-kompanija „Hajnan erlajnz” obavestila nas je da obustavlja letove iz Pekinga za Beograd – navode oni ne precizirajući kada ih je kineski avio-prevoznik obavestio da se povlači iz naše zemlje. Budući da se u poslednje vreme spekuliše o ukidanju ove linije zbog malog broja putnika, „Politika” je isto pitanje uputila aerodromu i pre deset dana. Tada su dobili odgovor da ne raspolažu informacijom da će avio-linija Beograd–Prag–Peking biti ukinuta.

Ukinut let Beograd–PekingKineska avio-kompanija „Hajnan erlajnz” ukinula je avio-liniju Beograd–Peking. Poslednji let na relaciji Beograd–Prag–Peking bio je u ponedeljak, rečeno je juče „Politici” u upravi Aerodroma „Nikola Tesla”.

– Kineska avio-kompanija „Hajnan erlajnz” obavestila nas je da obustavlja letove iz Pekinga za Beograd – navode oni ne precizirajući kada ih je kineski avio-prevoznik obavestio da se povlači iz naše zemlje.

 Budući da se u poslednje vreme spekuliše o ukidanju ove linije zbog malog broja putnika, „Politika” je isto pitanje uputila aerodromu i pre deset dana. Tada smo dobili odgovor da „ne raspolažu informacijom da će avio-linija Beograd–Prag–Peking biti ukinuta”.

Kako „Politika” saznaje „Hajnan” nije obavestio Direktorat za civilno vazduhoplovstvo o ukidanju ove linije. Za razloge prekida avio-veze između Kine i Srbije preko Praga upitali smo i kineskog avio-prevoznika, ali od „Hajnana” nismo dobili odgovor.

„Hajnan erlajnz” je prošle godine odlučio da produži postojeću liniju Peking–Prag do Beograda. Linija je uspostavljena 15. septembra 2017. sa dva leta nedeljno.

 Tada je bilo reči da će kineski avio-prevoznik tokom ove godine otvoriti direktnu liniju bez sletanja u Prag.

Kompanija „HNA grup”, kojoj pripada „Hajnan erlajns”, jedna je od članica kineskog konzorcijuma, koji je bio u najužoj trci za koncesiono upravljanje beogradskim Aerodromom „Nikola Tesla“.

Prema pisanju regionalnih medija, „Hajnan erlajns” je imao otvorenu liniju sa Hrvatskom, međutim, čim je Srbija ukinula vize Kini oni su odustali od namere za uspostavljanjem avio-linije zbog komplikovanih viznih i drugih tehničkih procedura, jer je Hrvatska članica EU.

Specijalizovani sajt za avio-saobraćaj „Aviatika” prenosi da im je potpredsednik avio-kompanije „Hajnan”, Hou Vej, rekao na godišnjoj skupštini IATA, koja je održana u junu 2017. u Meksiku, da su odluku o uspostavljanju linije doneli na molbu srpske strane.

– Odluku smo doneli na neki način veoma kasno i to nakon što smo se sreli sa premijerom Srbije, koji nam je skrenuo pažnju na ovu ideju. Zamoljeni smo tada od strane Vlade Srbije da otvorimo ovu novu liniju – rekao je Vej prošle godine u junu.

Prema informacijama do kojih je došao ovaj sajt u početku je na ovim letovima bilo tridesetak putnika, da bi kasnije kako je vreme odmicalo prosek bio blizu 100 putnika. Od tog broja je tek polovina bila na letu za Peking, dok su ostali koristili direktnu vezu sa Pragom. Kapacitet aviona je 292 putnička mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik