Ukupni prihodi ŽRS-a u prvom tromjesečju veći za četiri odsto

Bez autora
May 03 2022

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) u prvom tromjesečju ove godine ostvarile su ukupne prihodi u iznosu od 13.425.821 KM, što je za četiri odsto više u odnosu na isti period lani, dok rashodi iznose 17.574.464 KM, što je za jedan odsto više u odnosu na isti period 2021.

Iz ŽRS-a saopštavaju da je povećanje prihoda ostvareno iz osnovne đelatnosti preduzeća.

“Neto gubitak za prva tri meseca 2022. godine manji je u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 4.148.643 KM, dok je za isti period u 2021. godini iznosio 4.457.963 KM”, kažu iz ove kompanije.

Prihodi od prevoza robe iznose 7.618.668 KM i veći su za 14 odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. U prva tri mjeseca 2022. godine prevezeno je ukupno 989.838 tona robe, što je za četiri odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu lani.

Ostvareno je 81.231.888 netotonskih kilometara, što je za četiri odsto više u odnosu na posmatrani period iz 2021. godine.

Iz ŽRS-a navode da je u putničkom saobraćaju takođe vidljivo povećanje prevoza kroz operativne pokazatelje uprkos činjenici da je međuentitetski putnički saobraćaj i dalje u obustavi zbog pandemije virusa korona.

“Za tri mjeseca 2022. godine prevezeno je 15.995 putnika, što je za 22 odsto više u odnosu na ostvareni prevoz u istom periodu prošle godine. Ostvareno je 802.726 putničkih kilometara, što je za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Prihodi od prevoza putnika ostvareni su u iznosu od 51.654 KM i veći su za 11 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat u istom periodu.

Iz ŽRS-a konstatuju da nastavljaju sa pozitivnim trendom ostvarenih rezultata, što potvrđuju operativni pokazatelji poslovanja, u prva tri mjeseca poslovne 2022. godine.

Finansijski dobitak ŽRS-a bez kamata, poreza i amortizacije - EBITDA ostvaren je u iznosu od 194.103 KM i znatno je viši u odnosu na isti period prethodne godine, što ukazuje na poboljšanje performansi profitabilnosti iz osnovne delatnosti.

Iz ŽRS-a navode da su prihodi iz osnovne delatnosti povećani, dok su operativni rashodi smanjeni, što je ostvareno uz značajno smanjen broj izvršilaca.

ŽRS je uprkos poteškoćama sa kojima se suočava i padom privredne aktivnosti, sačuvao likvidnost i solventnost preduzeća, nema zaostalih dugovanja, redovno se izmiruju sve obaveze prema zaposlenima, fondovima, državi, komintentima i poslovnim partnerima, te odgovorno sprovodi i izvršava svoje planove poslovanja.

Iz ove kompanije navode da je po pitanju smanjenja broja zaposlenih ŽRS tokom 2021. godine ispunio zacrtani cilj od 2.098 zaposlenih, koji je definisan međunarodnim ugovorom o restrukturisanju.

ŽRS trenutno ima 1.974 zaposlena radnika, što je za 124 manje u odnosu na definisan broj ugovorom o restrukturisanju, te 185 radnika manje u odnosu na broj zaposlenih u istom periodu prošle godine.

“Nijedan radnik Željeznica Republike Srpske u prethodnom periodu nije otpušten, a Željeznice Republike Srpske nastoje da stvarajući uslove za nastavak rasta pozitivnog trenda razvoja preduzeća, stvore i ambijent u kome će zaposleni biti zadovoljni i odgovorno izvršavati svoje radne zadatke”, ističe se u saopštenju.

U završnoj fazi su i aktivnosti po raspisanom javnom oglasu za prijem radnika na izvršne poslove u ŽRS, odobrenom od Vlade Republike Srpske i Svjetske banke početkom ove godine, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik