Uručene kartice za besplatnu putarinu kroz Severnu Makedoniju

Bez autora
Jul 20 2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović zajedno je sa ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim na graničnom prelazu „Tabanovce“ građanima Srbije koji putuju kroz Severnu Makedoniju uručio elektronske kartice za besplatnu putarinu na auto-putu „Prijateljstvo“ do granice sa Grčkom.

- Nedugo posle našeg sastanka na Brdu kod Kranja, evo nas ovde u Tabanovcima, na zadovoljstvo svih nas. Kao što sam istakao i tada, ističem i sada – Republika Srbija daje ogroman značaj odnosima sa Severnom Makedonijom. Ovo je bilo naročito vidljivo u okolnostima svetske pandemije, kada je Srbija pokazala spremnost da hrabro stoji uz svoje susede, a tako će biti i ubuduće. U znak zahvalnosti, Vlada Severne Makedonije odlučila je da građanima Srbije omogući besplatno korišćenje puteva u toku predstojeće sezone. U ime svih građana Srbije želim da se zahvalim Vladi Severne Makedonije na današnjem uručivanju smart kartica i na tome što celo ovo leto možemo da koristimo njihove puteve - izjavio je Momirović.

Ministar Momirović je istakao da će gest kojim se omogućava besplatno putovanje građanima Srbije kroz Severnu Makedoniju, auto-putem „Prijateljstvo“ do granice sa Grčkom, dati jak impuls inicijativi „Mini Šengen“ koja je pokrenuta od strane predsednika Vučića i premijera Zaeva, a sve u cilju proširivanja našeg zajedničkog ekonomskog prostora, poboljšanja prometa ljudi i roba, i jačanja konkurentnosti celog regiona.

Nakon uručivanja pametnih kartica ministar Momirović je sa kolegom ministrom Bočvarskim na graničnom prelazu „Tabanovce“ razgovarao o budućoj saradnji dve države sa posebnim fokusom na infrastrukturno povezivanje kroz uspostavljanje putničkog saobraćaja Beograd - Skoplje, kao i o inicijativi za uspostavljanje železničkog teretnog koridora koji povezuje Budimpeštu sa lukom Pirej, preko teritorije Mađarske, Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Grčke.

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da srpski građani budu oslobođeni plaćanja putarina od 15. juna do 15. avgusta, u znak zahvalnosti na donaciji vakcina. Svi državljani Srbije koji u Severnu Makedoniju budu dolazili automobilom od 15. juna do 15. avgusta na graničnom prelazu Tabanovce će dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na auto-putu „Prijateljstvo“. Prema odluci Vlade Severne Makedonije, turistima iz Srbije je namenjeno ukupno 200.000 „napunjenih“ elektronskih „M-smart“ kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik