Usaglašavanje procedura povlačenja i isplate novca Svjetske banke

Bez autora
Sep 26 2018

Uprava “Željeznica Republike Srpske” saopštila je da novac iz kredita Svjetske banke još nije operativan, te da će tokom ove sedmice biti usaglašene procedure povlačenja i isplate sredstava između Svjetske banke, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija Srpske i ovog javnog preduzeća. U saopštenju se navodi da se novac ne nalazi na posebnom računu u banci koju je odabralo Ministarstvo finansija i trezora BiH, te da je izvjesno da će prva uplata od 20 miliona evra biti utrošena za izmirenje bruto obaveza radnicima, odnosno dugovanja i pripadajućih poreza i doprinosa. Iz Uprave ŽRS-a navode da su svjesni da 20 miliona evra nije dovoljno za izmirenje obaveza za sve radnike, pa će uplate biti vršene po grupama radnika u zavisnosti od kriterijuma isplate koji će biti usaglašen početkom naredne sedmice.

Usaglašavanje procedura povlačenja i isplate novcaUprava “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ saopštila je da novac iz kredita Svjetske banke još nije operativan, te da će tokom ove sedmice biti usaglašene procedure povlačenja i isplate sredstava između Svjetske banke, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija Srpske i ovog javnog preduzeća.

U saopštenju se navodi da se novac ne nalazi na posebnom računu u banci koju je odabralo Ministarstvo finansija i trezora BiH, te da je izvjesno da će prva uplata od 20 miliona evra biti utrošena za izmirenje bruto obaveza radnicima, odnosno dugovanja i pripadajućih poreza i doprinosa.

Iz Uprave ŽRS-a navode da su svjesni da 20 miliona evra nije dovoljno za izmirenje obaveza za sve radnike, pa će uplate biti vršene po grupama radnika u zavisnosti od kriterijuma isplate koji će biti usaglašen početkom naredne sedmice.

“Realizaciju prve uplate očekujemo u prvoj polovini oktobra”, saopštili su iz “Željeznica” s ciljem istinitog informisanja zaposlenih i sprečavanja dezinformacija.

Iz “Željeznica” pojašnjavaju da ostale uplate očekuju po utrošku i pravdanju prethodne.

“Utrošak i pravdanje odobrava konsultant i Svjetska banka, nakon čega slijedi naredna uplata. Očekivani protok vremena između dvije uplate ne bi trebalo da bude duži od 30 dana”, pojašnjavaju iz ŽRS-a.

Iz “Željeznica” podsjećaju da je Uprava u više navrata pozivala sindikate, što čini i sada, da dostave usaglašen prijedlog Kolektivnog ugovora između reprezentativnih sinikata, i da ima dobru volju za nastavak pregovora, ali očekuje da i predstavnici sindikata pregovorima pristupe odgovorno i ozbiljno.

“Povećanju plata zaposlenima u žŽeljeznicama Republike Srpskež još nije moguće jer nisu povećani izvorni prihodi preduzeća, a to je osnova za bilo kakvo povećanje plata”, napominju iz ove komapnije.

Iz Uprave ŽRS-a kažu da je na današnjem kolegijumu kao termin za novi sastanak sa predstavnicima sindikata utvrđen 2. oktobar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik