Uslovi za kombi prevoz u Srbiji po propisima EU

Bez autora
Feb 10 2019

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, povodom najavljenog protesta i zahteva kombi prevoznika za izmene Zakona o prevozu putnika, podseća na to da zastupa stav koji je prihvaćen u EU, da se putničkim vozilom ne može obavljati javni prevoz putnika, ni međunarodni, ni unutrašnji. U saopštenju se podseća na to da je Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prevoz putnika u Srbiji uređen u skladu s propisima i najboljom praksom Evropske unije, štiteći interese putnika i registrovanih firmi koje posluju u skladu sa zakonom. Po propisima EU, međugradski i međunarodni prevoz putnika može da se obavlja samo autobusima i uz posedovanje registrovanog reda vožnje i međunarodne dozvole u međunarodnom prevozu, a u unutrašnjem međugradskom prevozu i registrovan i usaglašen red vožnje.

Uslovi za kombi prevoz u Srbiji po propisima EUMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, povodom najavljenog protesta i zahteva kombi prevoznika za izmene Zakona o prevozu putnika, podseća na to da zastupa stav koji je prihvaćen u EU, da se putničkim vozilom ne može obavljati javni prevoz putnika, ni međunarodni, ni unutrašnji.

U saopštenju se podseća na to da je Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prevoz putnika u Srbiji uređen u skladu s propisima i najboljom praksom Evropske unije, štiteći interese putnika i registrovanih firmi koje posluju u skladu sa zakonom.

Po propisima EU, međugradski i međunarodni prevoz putnika može da se obavlja samo autobusima i uz posedovanje registrovanog reda vožnje i međunarodne dozvole u međunarodnom prevozu, a u unutrašnjem međugradskom prevozu i registrovan i usaglašen red vožnje.

Ministarstvo podseća na to da obavljanje vanlinijskog prevoza putnika putničkim automobilom, sa osam ili devet sedišta, nije dozvoljen još od 2011. godine, i ti uslovi nisu promenjeni ni posle donošenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaja 2015. godine, kao ni kasnijim izmenama ovog zakona.

U postupku uređenja delatnosti prevoza putnika, Ministarstvo je prošlogodišnjim izmenama zakona, prvi put nakon 2011. godine, stvorilo zakonsku mogućnost da se putničkim vozilima sa 7+1 i 8+1 sedišta takođe može vršiti prevoz putnika, ali kroz pružanje usluge ”limo servisa”, pod posebno propisanim uslovima.

Ovim izmenama htelo se stati na put rasprostranjenoj praksi da se, pod prividom registracije „limo servisa”, koja je ranije bila regulisana Zakonom o turizmu, vrši nelegalni prevoz putnika putničkim vozilima.

S obzirom na to da je usluga “limo servisa” zakonski adekvatno uređena poslednjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, država nije u mogućnosti da prilagodi ili toliko pojednostavi uslove za obavljanje usluge ”limo servisa”, zbog stanja voznog parka svih onih koji su godinama vršili nelegalan prevoz putnika, pod vidom doskora nedefinisane usluge, a na štetu usluge koja ima svoje korisnike i mesto na tržištu, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik