Uspješna godina za Međunarodni aerodrom Tuzla: Do jeseni izgradnja prilaznih svjetala

Bez autora
Jan 10 2016

Za Međunarodni aerodrom Tuzla prošla godina bila je izuzetno povoljna i uspješna. Uspjeli su povećati broj prevezenih putnika, kompanija Wizz Air otvorila je svoju bazu na ovom aerodromu, a kraj godine obilježilo je i dobijanje dozvole za prevoz proizvoda animalnog porijekla. Protekle godine povećan je broj putnika koji su došli ili otišli sa aerodroma Tuzla te smo registrovali preko 260.000 prevezenih putnika, što je brojka koja nas čini sretnim i koja nam pokazuje da smo dobro radili. U ovom trenutku sa Tuzlanskog aerodroma letovi se obavljaju na devet destinacija, minimalno tri puta sedmično za svaku liniju.

Uspješna godina za Međunarodni aerodrom Tuzla: Do jeseni izgradnja prilaznih svjetalaZa Međunarodni aerodrom Tuzla prošla godina bila je izuzetno povoljna i uspješna. Uspjeli su povećati broj prevezenih putnika, kompanija Wizz Air otvorila je svoju bazu na ovom aerodromu, a kraj godine obilježilo je i dobijanje dozvole za prevoz proizvoda animalnog porijekla.

"Protekle godine povećan je broj putnika koji su došli ili otišli sa aerodroma Tuzla te smo registrovali preko 260.000 prevezenih putnika, što je brojka koja nas čini sretnim i koja nam pokazuje da smo dobro radili", kazao nam je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Sastanak

U ovom trenutku sa Tuzlanskog aerodroma letovi se obavljaju na devet destinacija, minimalno tri puta sedmično za svaku liniju.

"S obzirom na to da je Wizz Air otvorio bazu u Tuzli u šestom mjesecu prošle godine, od juna 2015. pa do kraja godine stalno se povećavao aviosaobraćaj, a samim tim i broj putnika. Očekujemo da će to dati i pozitivne finansijske rezultate, tako da što se tiče putničkog saobraćaja mi se nadamo da ćemo povećati broj putnika u 2016", istakao je Karasalihović.

Prema njegovim riječima, kad je u pitanju kargo saobraćaj, Aerodrom Tuzla dobio je saglasnost Vijeća ministara BiH da se sa Aerodroma Tuzla mogu izvoziti i uvoziti namirnice animalnog porijekla.

"Mi smo stekli sve tehničke, ali i takoreći političke, pravne uslove za otpočinjanje takvog soabraćaja. Naredne sedmice bismo trebali imati pregovore sa potencijalnim aviokompanijama, ali i sa kompanijama koje će izvoziti i uvoziti meso te se nadamo da ćemo tada imati konkretnije informacije kada bi to moglo da starta i sa kojim avionima", kazao je Karasalihović, dodajući da bi izvoz mesa mogao krenuti krajem januara ili početkom februara.

Iz Tuzlanskog aerodroma istakli su da se nadaju da bi, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, mogli krenuti i u proširenje terminalne zgrade.

Konkurs

"Mi svakako razmišljamo o tome kako bi što kvalitetnije opsluživali potencijalne putnike i kompanije koje saobraćaju sa ovog aerodroma, ali imperativ menadžmenta Aerodroma jeste da završi projekt prilaznih svjetala na Aerodromu Tuzla. Obezbjeđena su finansijka sredstva za izgradnju tih svjetala i u ovom trenutku rješavamo imovinske odnose tako da se nadamo da ćemo do septembra ili oktobra ove godine završiti s tim projektom", naglasio je Karasalihović.

U prethodnoj godini došlo je do zapošljavanja određenog broja radnika. Naime, konkursna procedura je završena u decembra i primljeno je 100 radnika.

"U startu je planirano da se, prema potrebama Međunarodnog aerodroma Tuzla, zaposle 64 radnika. Međutim, na moj prijedlog Nadzorni odbor je donio odluku da se zaposli još 36 radnika, koji će proći edukaciju, odnosno licenciranje, nakon čega ćemo izabrati 64 najbolja. U slučaju da u toku 2016. dođe do povećanja obima saobraćaja na Aerodromu Tuzla pozvali bismo i ostale koji su bili na spisku, a koji su zadovoljili sve konkursom tražene uslove", kazao je Karasalihović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik