Više od stotinu šlepera blokiralo carinu u Beogradu

Bez autora
Nov 26 2018

Više od stotinu kamiona i šlepera blokiralo je danas prilaze carinskom terminalu u Novom Beogradu. Privatni prevoznici, vlasnici vozila koji su okupljeni u dva udruženja, zahtevaju od Ministarstva finansija da što pre odgovori na njihove zahteve, vezane za otežavajuće okolnosti u kojima rade. Blokada je obustavljena nakon najave ministarstva da će sastanak sa prevoznicima biti održan. Prevoznici od države traže da se maksimalno ubrza carinska kontrola, tvrdeći da su zbog njene kompolikovanosti i trajanja čak pet, do osam dana mesečno u zastoju. Zahtevaju umanjenje akcize za gorivo, ili njen delimični povraćaj, izmenu Zakona o porezu na dobit, po osnovu koje im je onemogućeno dobijanje poreskih kredita u januaru 2014, kao i ukidanje naplate parikinga na privatnim posedima, u neposrednoj blizini granice.

Više od stotinu šlepera blokiralo carinu u BeograduViše od stotinu kamiona i šlepera blokiralo je danas prilaze carinskom terminalu u Novom Beogradu. Privatni prevoznici, vlasnici vozila koji su okupljeni u dva udruženja, zahtevaju od Ministarstva finansija da što pre odgovori na njihove zahteve, vezane za otežavajuće okolnosti u kojima rade. Blokada je obustavljena, nakon najave ministarstva da će sastanak sa prevoznicima biti održan.

Prevoznici od države traže da se maksimalno ubrza carinska kontrola, tvrdeći da su zbog njene kompolikovanosti i trajanja čak pet, do osam dana mesečno u zastoju. Zahtevaju umanjenje akcize za gorivo, ili njen delimični povraćaj, izmenu Zakona o porezu na dobit, po osnovu koje im je onemogućeno dobijanje poreskih kredita u januaru 2014, kao i ukidanje naplate parikinga na privatnim posedima, u neposrednoj blizini granice.

Kažu da su ugroženi nelojalnom konkurencijom kolega iz inostranstva, zbog nedostatka sluha koje prema njihovim problemima pokazuje država.

"Ako pređemo sada zbog ove situacije koju sada imamo od sedam, do osam, devet, pa i deset hiljada kilometara, a naše kolege u inostranstvu pređu 12, 15 hiljada kilometara. Mi naplaćujemo svoju uslugu prema preveženom kilometru tereta, jasno je da je to 30, do 40 odsto manje prometa, samo zbog uslova koje imamo ovde i uslova koje imaju naše kolege tamo", kaže Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja "Međunarodni transport".

Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora Srbije takođe su od države tražili da privrednicima zakonskim rešenjem ponovo bude omogućeno dobijanje poreskih kredita. Unija poslodavaca ovaj zahtev prevoznika smatra u potpunosti opravdanim.

"Oni bi od te dobiti mogli da kupuju nova vozila, nove kamione, nove autobuse, nove gume, nove rezervne delove. Time povećavaju konkurentnost na tržištu", kaže direktor Unije, Srđan Drobnjaković.

U udruženjima najavljuju da će od srede, ukoliko ih niko iz Ministarstva finansija, tj. Vlade ne bude pozvao na razgovor, biti spremni da organizuju privremene blokade svih carinskih terminala u Beogradu.

Dva najveća udruženja koja organizuju današnju blokadu okupljaju između hiljadu i po i dve hiljade prevoznika, ili 90 oko privatnih prevoznika teretnih vozila u Srbiji.

Ministarstvu finansija smo poslali zahtev da odgovore na pitanja vezana za zahteve prevoznika, ali ih do sada nismo dobili. Blokada je obustavljena, nakon najave ministarstva da će sastanak biti održan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik