Vlada isplaćuje dugove "Er Srbije" koji se ne tiču Etihada

Bez autora
Apr 10 2019

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da država već dve godine ne subvencioniše "Er Srbiju", ali da prema ugovoru isplaćuje dugove nastale do 2013. godine, a da nabavka novih aviona za ovu kompaniju nije obustavljena već odložena za period 2022-2025 godine. Mali je rekao da Vlada Srbije ispunjava ugovorne obaveze, a "ono što je definisano ugovorom je i preuzimanje onih starih obaveza bankarskih, i stvari iz prošlosti koje se ne tiču Etihada". Nismo imali u budžetu 380 miliona dolara, ako se ne varam, da isplatimo odmah nego to plaćamo u nekom periodu od desetak godina. Kako dospeva za plaćanje mi te stare dugove ili kredite vraćamo ili kroz 'Er Srbiju' ili direktno, rekao je Mali novinarima.

Vlada isplaćuje dugove "Er Srbije" koji se ne tiču EtihadaMinistar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da država već dve godine ne subvencioniše "Er Srbiju", ali da prema ugovoru isplaćuje dugove nastale do 2013. godine, a da nabavka novih aviona za ovu kompaniju nije obustavljena već odložena za period 2022-2025 godine.

Mali je rekao da Vlada Srbije ispunjava ugovorne obaveze, a "ono što je definisano ugovorom je i preuzimanje onih starih obaveza bankarskih, i stvari iz prošlosti koje se ne tiču Etihada".

"Nismo imali u budžetu 380 miliona dolara, ako se ne varam, da isplatimo odmah nego to plaćamo u nekom periodu od desetak godina. Kako dospeva za plaćanje mi te stare dugove ili kredite vraćamo ili kroz 'Er Srbiju' ili direktno", rekao je Mali novinarima.

PROČITAJTE JOŠ - "Er Srbija" uvodi devet novih linija

Ministar je kazao da ne postoje subvencije koje idu u ovu kompaniju već dve godine unazad, "jer to nije ni pitanje Siniše Malog, čak ni Vlade Republike Srbije, to je pitanje za Evropsku komisiju koja nadgleda državnu pomoć".

On je ocenio da bi se svaka subvencija "definisala kao državna pomoć Er Srbiji, na šta Vlada Srbije nema pravo "

Za spominjanu nabavku 10 aviona A320 neo "Etihada" za "Er Srbiju", ministar finansija je rekao da "nije obustavljena" i da je "pomerena" za period od 2022. do 2025. godine.

Mali je istakao da kompanija u ovom trenutku profitabilno posluje i, "kada su pogledali koliko bi novi avioni doprineli profitabilnošti 'Er Srbije', ispalo bi da bi oni ugrozili profitabilnost s obzirom na troškove nabavke novih aviona".

Postojeći avioni "Er Srbije" su se pokazali efikasnim, rekao je Mali. "Po ovom modelu postojeći A320 i A319 odrađuju svoj posao, ovi novi su efikasniji po pitanju trošenja goriva i svega, ali s obzirom na kratke destinacije koje 'Er Srbija' trenutno vozi, ta efikasnost ne može da se pokaže na pravi način", naveo je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik