Vlada najavljuje prodaju Croatia Airlinesa

Bez autora
Apr 26 2018

Vlada će u ovoj godini tražiti strateškog partnera za domaćeg avioprijevoznika Croatiju Airlines, ide se i u restrukturiranje cestarskog sektora, ali i tvrtki u sastavu Hrvatskih željeznica uz podršku Svjetske banke. Dio je to iz Nacionalnog programa reformi uz Program konvergencije koji Vlada sutra na sjednici usvaja, a koji dosad nije bio poznat javnosti i nije se spominjao u prijašnjim programima reformi koje se šalju Europskoj komisiji. Poenta je da se osigura dugoročna budućnost Croatia Airlinesa. Oni su za vrijeme bivše Vlade prošli program restrukturiranja, tvrtka je malo stabilizirana, ali budući da više nema državnih potpora, bez partnera je upitna budućnost.

Vlada najavljuje prodaju Croatia AirlinesaVlada će u ovoj godini tražiti strateškog partnera za domaćeg avioprijevoznika Croatiju Airlines, ide se i u restrukturiranje cestarskog sektora, ali i tvrtki u sastavu Hrvatskih željeznica uz podršku Svjetske banke.

Dio je to iz Nacionalnog programa reformi uz Program konvergencije koji Vlada sutra na sjednici usvaja, a koji dosad nije bio poznat javnosti i nije se spominjao u prijašnjim programima reformi koje se šalju Europskoj komisiji.

- Poanta je da se osigura dugoročna budućnost Croatia Airlinesa. Oni su za vrijeme bivše Vlade prošli program restrukturiranja, tvrtka je malo stabilizirana, ali budući da više nema državnih potpora, bez partnera je upitna budućnost – kažu neslužbeno u Vladi.

Ranije su se kao najozbiljniji kandidati za preuzimanje spominjali Qatar Airways i Lufthansa, dok su iz Turkish Airlinesa nedavno poručili kako nisu zainteresirani.

Croatia Airlines u prva tri mjeseca ove godine prevezao je gotovo 330 tisuća putnika, što je oko 7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ove je godine i dodatno proširio mrežu europskih odredišta, pa će, među ostalim, zrakoplovi te tvrtke letjeti i za Dublin.

Neto dobit Croatia Airlinesa za 2017. godinu iznosila je 27 milijuna kuna, što je čak četiri puta više nego godinu ranije kad je neto dobit iznosila 6,6 milijuna kuna.

Ukupni CA-ovi prihodi iz poslovanja u 2017. godini prema preliminarnim podacima ostvareni su u visini od 1,76 milijardi kuna što je za 13 posto više u odnosu na 2016. godinu. Na visinu ostvarenih prihoda utjecala je prodaja dijela slotova na Zračnoj luci London Heathrow.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik