Za pola godine 12 odsto više pretovara na rekama Srbije

Bez autora
Aug 10 2020

Za prvih pola godine na rekama Srbije pretovareno je 7,4 miliona tona robe, što je povećanje od 12 procenata u odnosu na isti period 2019. godine, navodi se u polugodišnjoj analizi saobraćaja na rekama koji je objavila Agencija za upravljanje lukama (AUL).

Najčešće pretovaren teret bili su šljunak, pesak i kameni agregati, sa udelom od 22 procenta, a slede žitarice sa 18 posto, dok je na trećem mestu ugalj koji je u pretovaru učestvovao sa 14,5 procenata.

Na četvrtom mestu su nafta i naftni derivati (13,5%), dok su pete rude 10,5 udela u ukupnom pretovaru.

"Najveća razlika u količinama u odnosu na isti period 2019. godine zabeležena je kod uglja - pretovareno je 712.259 tona više, što je rezultat mera Vlade Srbije na poboljšanju energetske stabilnosti", konstatuje AUL.

Na rekama u Srbiji pretovareno je 193.360 tona više nafte i naftnih derivata u poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine, a ostvaren je i povećan obim pretovara uljarica, veštačkih đubriva i generalnih tereta.

AUL konstatuje da se globalna epidemiološka situacija odrazila se na kruzing a putnički saobraćaj privremeno je obustavljen od sredine marta zbog pandemije zarazne bolesti kovid 19.

"Do tada evidentirano je samo pet pristajanja i 408 ukrcanih i iskrcanih putnika, čime je ostvareno samo 1 procenat od rezultata u odnosu na nautičku sezonu 2019. godine", navodi AUL.

Polugodišnju analizu AUL završava očekivanjem da će globalni efekti pandemije nepovoljno uticati na količine pretovarenog tereta na rekama Srbije u trećem kvartalu 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik