Za unapređenje kombinovanog transporta 114 miliona dinara

Bez autora
Dec 02 2018

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovore sa sedam transportnih kompanija o dodeli ukupno 114 miliona dinara u okviru stimulativnih mera za unapređenje kombinovanog transporta. Mihajlović je, u obraćanju novinarima nakon potpisivanja ugovora, naglasila da je ovo prvi put da Ministarstvo podržava kombinovani transport kroz program subvencija, pri čemu su ugovori potpisani sa kompanijama koje su se javile na javni poziv. Očekujemo da ćemo uz primenu stimulativnih mera videti i veći obim kombinovanog transporta, koji podrazumeva da se roba najvećim delom prevozi železnicom, a da se za početak i kraj transporta koristi drumski saobraćaj.

Za unapređenje kombinovanog transporta 114 miliona dinaraPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas ugovore sa sedam transportnih kompanija o dodeli ukupno 114 miliona dinara u okviru stimulativnih mera za unapređenje kombinovanog transporta.

Mihajlović je, u obraćanju novinarima nakon potpisivanja ugovora, naglasila da je ovo prvi put da Ministarstvo podržava kombinovani transport kroz program subvencija, pri čemu su ugovori potpisani sa kompanijama koje su se javile na javni poziv.

Očekujemo da ćemo uz primenu stimulativnih mera videti i veći obim kombinovanog transporta, koji podrazumeva da se roba najvećim delom prevozi železnicom, a da se za početak i kraj transporta koristi drumski saobraćaj, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, programom su obuhvaćene kako privatne kompanije, tako i kompanije čiji je osnivač država.

Iznos podrške, kako je precizirala, kreće se od 30 do 100 odsto, u zavisnosti od toga da li je reč o unapređenju infrastrukture, nabavci opreme ili informaciono-komunikacionih tehnologija.

Mihajlović je izrazila očekivanje da će se sa programom podrške kompanijama koje se bave kombinovanim transportom nastaviti i u 2019. godini.

Takođe, kako je prenela, očekuje se da naredne godine počnu radovi na izgradnji intermodalnog terminala u Batajnici i da to bude zamajac za još brži razvoj intermodalnog transporta.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić rekao je da je ovo prvi put da se na ovakav način pomaže kompanijama koje se bave kombinovanim transportom.

On je naglasio da se time podržavaju takozvani “zeleni koridori”, tako što će se obavljati pretovar robe sa kamiona na železnicu, i time koristiti struja umesto fosilnih goriva.

Ugovori su potpisani s kompanijama „Nelt“, „Kombinovani prevoz“, „Transagent operator“, „Železnički integralni transport“ (ŽIT), „Trasnportšped“, „Milšped“ i „Slobodna zona Pirot“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik