Željeznice FBiH ostaju bez imovine u Hrvatskoj zbog duga za niskopodni voz

Bez autora
Jan 03 2018

Željeznice Federacije BiH ostaje bez svoje imovine u Hrvatskoj zbog duga koji imaju prema firmi Končar-električna vozila d.d. za isporuku niskopodnog voza. Kako je rekla glasnogovornica Trgovačkog suda u Zagrebu prema čijem rješenju se vrši pljenidba imovine Ana Nagy, Željeznice FBiH duguju Končaru blizu devet miliona KM. Riječ je o niskopodnom vozu koji je kupljen 2008. godine, ali ga Željeznice FBiH nisu platile. Tada je koštao oko 11 miliona eura, a u funkciji je bio samo osam mjeseci. Željeznice su uplatile kaparu od 1,6 miliona KM i tu je sve stalo. Godinama se pokušavao riješiti ovaj problem i na diplomatskom nivou, ali bez uspjeha jer Željeznice nisu imale dovoljno novca, a i danas grcaju u mnogim dugovima. Ukupan dug prema Končaru je mnogo veći, oko 22 miliona KM, među kojem su popravak nekoliko lokomotiva i drugi radovi.

Željeznice FBiH ostaju bez imovine u Hrvatskoj zbog duga za niskopodni vozŽeljeznice Federacije BiH ostaje bez svoje imovine u Hrvatskoj zbog duga koji imaju prema firmi Končar-električna vozila d.d. za isporuku niskopodnog voza.

Kako nam je rekla glasnogovornica Trgovačkog suda u Zagrebu prema čijem rješenju se vrši pljenidba imovine Ana Nagy, Željeznice FBiH duguju Končaru 34.196.894,32 (blizu devet miliona KM).

Riječ je o niskopodnom vozu koji je kupljen 2008. godine, ali ga Željeznice FBiH nisu platile. Tada je koštao oko 11 miliona eura, a u funkciji je bio samo osam mjeseci.

Željeznice su uplatile kaparu od 1,6 miliona KM i tu je sve stalo. Godinama se pokušavao riješiti ovaj problem i na diplomatskom nivou, ali bez uspjeha jer Željeznice nisu imale dovoljno novca, a i danas grcaju u mnogim dugovima. Ukupan dug prema Končaru je mnogo veći, oko 22 miliona KM, među kojem su popravak nekoliko lokomotiva i drugi radovi.

U Zagrebu se nalaze tri lokomotive Željeznica FBiH čija je zapljena krenula prema rješenju od 29.9. 2017. godine. Postupak u ovom predmetu započeo je 22.5.2014. godine, ali je izvršenje presude nekoliko puta odlagano zbog navoda da bi Željeznice mogle izmiriti dug. Pokušali su dobiti kredit od Razvojne banke, ali su odbijeni.

Sutkinja Katarina Marčić potpisala je rješenje o pljenidbi koje se, prema riječima glasnogovornice Nagy, još uvijek sprovodi. Nakon što se postupak okonča, imovina Željeznica FBiH će biti prodana putem javne prodaje.

Niskopodni voz stoji godinama u Sarajevu iako su ga Željeznice FBiH htjele vratiti Končaru još 2013. godine. U projektu izrade ovog voza učestvovala je i Hrvatska banka za obnovu i razvoj, kao i nekoliko domaćih firmi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik