Željeznice FBiH stekle referencu i za tržište EU

Bez autora
Jul 07 2020

Željeznice Federacije BiH i njeni inžinjeri izvršili su popravku i primopredaju dvije lokomotive serije 1141, vlasništvo željeznica Republike Hrvatske – HŽ Carga.

Željeznice Hrvatske su nakon popravke izvršile pregled lokomotiva te potvrdile da su izvedeni svi radovi u skladu s ugovorom. Također, izvršene su i uspješne probne vožnje te su ispravne lokomotive vraćene Hrvatskoj na upotrebu.

Naime, dva nacionalna željeznička operatora iz BiH i Hrvatske, Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, koje su vlasništvo HŽ Carga.

Posao je urađen u Centralnoj radionici   Rajlovac koja je na ovaj način dokazala da su Željeznice FBiH sposobne za pruženje ovako složenih usluga opravke lokomotiva. Naimw, radi se o električnim lokomotivama proizvedenih prije 40 godina. Interesantno je da su ovo prve lokomotive sa teritorije Hrvatske koje se upućuju izvan države na generalni popravak, a također i prve lokomotive stranih željezničkih operatera koje se generalno remontuju u Centralnoj radionici ŽFBiH.

– Ovaj uspješno realiziran Ugovor, vrijedan 600.000 Eura, svrstava  ŽFBiH, odnosno Sektor održavanja šinskih vozila i Centralnu radionicu Rajlovac, u skupinu remontera željezničkih vučnih vozila u regionu, te otvara nove realne mogućnosti nastupa na evropskom tržištu opravke, modernizacije i rekonstrukcije željezničkih vozila. ŽFBiH time stiču referencu kako na regionalnom tako i na širem tržištu EU. Ponosni smo što su ovaj posao  uradili naši željezničari koji imaju potrebna znanja i što izlazi iz naših pogona u Rajlovcu – po evropskim standardima, kaže predsjednik Uprave – generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

Osim toga Željeznice FBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga  generalne opravke  šinskih  vučnih i vučenih vozila, te postepeno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u 100 % kapacitetu, te kontinuiranim unapređenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko Ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga ko nabavlja usluge u nekoga ko pruža usluge generalnog  remonta i modernizacije šinskih vozila.

– U proteklih pet godina realizovali smo ugovore sa Termoelektranom Tuzla – za veliku opravku teretnih vagona, sa Arcelor Mittalom – za generalni remont i modernizaciju dizel hidraulične  lokomotive serije 732, Ugovor sa Rudnikom Kakanj za veliku opravku teretnih vagona itd, kaže Džafić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik