Željeznice RS-a kreditno opterećene za oko 188 miliona KM

Bez autora
Feb 04 2019

“Željeznice Republike Srpske“ su u proteklih osam godina kreditno opterećene za iznos od 104.850.134 KM, a krajem prošle godine za još oko 42,7 miliona eura zaduženja prema Svjetskoj banci planiranih za finansijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreskoj upravi, te pretvaranje duga u kapital. Ukupno kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci na Projektu restrukturiranja “Željeznica“ iznosi 51.300.000 eura. Oko 42,7 miliona eura planira se za finansijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreskoj upravi, te pretvaranje duga u kapital. Dio novca po tom projektu je već povučen.

Željeznice RS-a kreditno opterećene za oko 188 miliona KM“Željeznice Republike Srpske“ su u proteklih osam godina kreditno opterećene za iznos od 104.850.134 KM, a krajem prošle godine za još oko 42,7 miliona eura zaduženja prema Svjetskoj banci planiranih za finansijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreskoj upravi, te pretvaranje duga u kapital.

Ukupno kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci na Projektu restrukturiranja “Željeznica“ iznosi 51.300.000 eura.

Oko 42,7 miliona eura planira se za finansijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreskoj upravi, te pretvaranje duga u kapital.

Dio novca po tom projektu je već povučen. U odgovoru ministra saobraćaja i veza Neđe Trninića na pitanje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Tomice Stojanovića je navedeno da je novac namjenjen za smanjenje broja zaposlenih, odnosno isplata naknada i ostvarivanje drugih prava radnika Željeznica RS-a.

Ranije uzeti kredit Republike Poljske je iskorišten za kupovinu do 200 teretnih vagona, kao i opreme za radionice za održavanje željezničkih vozila koji se proizvode u Poljskoj.

U odgovoru entitetskog ministra saobraćaja i veza je navedeno da je zaduženje kod Vlade Srbije iskorišteno također za nabavku novih teretnih vagona, obnavljanje i remont postojećih voznih sredstava podizanjem njihove tehničke opremljenosti.

Krediti kod tri domaće banke u iznosu od 33,4 miliona KM iskorišteni su za izmirenje obaveza prema zaposlenim i dobavljačima, investiciono održavanje, nabavku novih teretnih vagona, obrtna sredstva i tekuće održavanje.

Željeznice RS-a su za devet mjeseci prošle godine iskazale finansijski minus od 7,5 miliona, što je akumulirani gubitak povećalo na 119 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik