Željeznice RS moraju platiti 20 miliona KM

Bez autora
Jan 28 2016

Ustavni sud BiH odbio je apelaciju koju su podnijele "Željeznice RS" protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je tom preduzeću naloženo da isplati više od 20 miliona maraka koliko sa kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima. Apelacija "Željeznica RS" podnesena protiv presude Vrhovnog suda RS odbijena je kao neosnovana. To je suština odluke Ustavnog suda koja sadrži 17 strana, a ne bi bilo korektno da sada iznosim detalje dok ona ne stigne učesnicima spora, kaže registrar Ustavnog suda BiH navodeći da će odluka, koja je donesena na plenarnoj sjednici 21. januara, biti najkasnije za mjesec objavljena i na sajtu Ustavnog suda.

Željeznice RS moraju platiti 20 miliona KMUstavni sud BiH odbio je apelaciju koju su podnijele "Željeznice RS" protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je tom preduzeću naloženo da isplati više od 20 miliona maraka koliko sa kamatom iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

- Apelacija "Željeznica RS" podnesena protiv presude Vrhovnog suda RS odbijena je kao neosnovana. To je suština odluke Ustavnog suda koja sadrži 17 strana, a ne bi bilo korektno da sada iznosim detalje dok ona ne stigne učesnicima spora - kaže registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan navodeći da će odluka, koja je donesena na plenarnoj sjednici 21. januara, biti najkasnije za mjesec objavljena i na sajtu Ustavnog suda.

Vrhovni sud RS je u martu prošle godine prihvatio apelaciju na osnovu pojedinačnih tužbi radnika "Željeznica RS" protiv tog preduzeća i odlučio da je preduzeće obavezno da im isplati više od 20 miliona KM. Toliko sa zateznom kamatom iznose obaveze "Željeznica" na osnovu regresa, toplog obroka i otpremnine. Vrhovni sud RS je preinačio odluku Osnovnog i Okružnog suda u Doboju, koji su presudili u korist "Željeznica".

Generalni direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović kaže da još nije čuo za odluku Ustavnog suda BiH.

- Još mi nije stigla, a dok je ne pročitam ne mogu je komentarisati - istakao je Savanović.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa "Željeznica" Simo Cvjetković kaže da je Ustavni sud BiH postupio ispravno i da je odbijanje apelacije bilo očekivano.

- Sada je na upravi "Željeznica" da pronađe način da isplati dug. Za dublju je analizu zašto je došlo do utuživanja. Sindikati su podnijeli krivične prijave protiv odgovornih u "Željeznicama" - kaže Cvjetković.

Predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportnih djelatnosti "Željeznica" Zlatko Marin takođe ističe da nije ni bilo druge mogućnosti nego da bude potvrđena presuda Vrhovnog suda RS.

- Dug prema radnicima se nagomilao, nastupili su i sudski i advokatski troškovi, a očekujemo i ishod podnesenih krivičnih prijava. Vjerujem da će nova uprava preduzeća, bez obzira na to što je ostao stari generalni direktor, naći način da izvrši presudu i isplati dugovanja radnicima - rekao je Marin.

Advokat Branislav Cvijanović, koji je zastupao radnike, kaže da je odluka Ustavnog suda BiH očekivana.

- Vrhovni sud je zauzeo egzaktan stav i utvrdio imperativnost odredbi opšteg kolektivnog ugovora, odnosno da poslodavac ne može oduzeti pravo na regres i naplatu toplog obroka. To je odbijanjem apelacije potvrdio Ustavni sud, a sve drugo bi bilo iznenađenje - kaže Cvijanović.

Više od 1.700 radnika tužilo je "Željeznice RS" zbog neisplaćenog regresa i razlike toplog obroka za 2012. godinu. "Željeznice RS" završile su prošlu godinu s minusom od 33,8 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik