Zračna luka Zadar ugovorila posao od devet milijuna kuna bez javnog natječaja

Bez autora
Jan 13 2016

Zračna luka Zadar ugovorila je radove za popravak avionske piste u vrijednosti od 8,95 milijuna kuna bez javnog nadmetanja. Radovi su već počeli, a izvodi ih varaždinska tvrtka Colas Hrvatska. Direktorica zadarskog aerodroma tvrdi da je posao vrijedan gotovo devet milijuna kuna bez javnog nadmetanja ugovoren na njezinu inicijativu zbog hitnosti postupka. Prema zakonu postoji mogućnost pregovaračkog postupka bez prethodne objave i mi smo se na to odlučili jer je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) zahtijevala da do 31. prosinca 2015. počnemo s obnovom uzletno-slijetne staze (USS) 14-32 ili će je u protivnom zatvoriti. Da smo išli u javno nadmetanje, to bi sve potrajalo i ne bismo na vrijeme, odnosno do početka sezone dovršili pistu.

Zračna luka Zadar ugovorila posao od devet milijuna kuna bez javnog natječajaZračna luka Zadar ugovorila je radove za popravak avionske piste u vrijednosti od 8,95 milijuna kuna bez javnog nadmetanja.

Radovi su već počeli, a izvodi ih varaždinska tvrtka Colas Hrvatska. Direktorica zadarskog aerodroma Irena Ćosić tvrdi da je posao vrijedan gotovo devet milijuna kuna bez javnog nadmetanja ugovoren na njezinu inicijativu zbog hitnosti postupka.

– Prema zakonu postoji mogućnost pregovaračkog postupka bez prethodne objave i mi smo se na to odlučili jer je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) zahtijevala da do 31. prosinca 2015. počnemo s obnovom uzletno-slijetne staze (USS) 14-32 ili će je u protivnom zatvoriti. Da smo išli u javno nadmetanje, to bi sve potrajalo i ne bismo na vrijeme, odnosno do početka sezone dovršili pistu – rekla nam je Irena Ćosić. Direktorica nam je kazala da je zahtjev Agencije stigao početkom ljeta i da je mislila da će ga prolongirati.

– Tek kada su mi rekli da nema prolongiranja kakvih je dosad bilo, odlučila sam se za ovakvu vrstu odabira izvođača – kazala je Irena Ćosić, koja ne smatra da je pri tome pogriješila, a ako i jest, kaže, draže joj je da nju kazne nego da zračna luka ne radi sljedeće godine.

Iako je zahtjev Agencije stigao početkom ljeta, ZL Zadar tek je sredinom studenog 2015. uputila poziv trima tvrtkama da joj dostave ponude za obnovu piste.

Uz Colas, poziv je upućen tvrtki Possehl posebne gradnje iz Jastrebarskog koja je ponudila 9,3 milijuna kuna i tvrtki Ceste zadarske županije, čija je ponuda bila teška 9,2 milijuna kuna.

U HACZ-u kažu da su dali ZL Zadar rok da do 31. prosinca 2015. ukloni neusklađenost vezanu uz stanje kolničke konstrukcije USS-a 14-32 te da su na sastanku u listopadu 2015. predstavnici ZL Zadar obavijestili HACZ da će radovi na sanaciji USS-a početi prije kraja 2015. jer bi u suprotnom Agencija donijela rješenje o zatvaranju te staze za civilni zračni promet od 1. siječnja 2016.

Stoga USS 14-32 nije zatvoren, no u HACZ-u kažu da bi se u slučaju njegova zatvaranja za civilni zračni promet i dalje koristila druga pista, USS 04-22.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik