Agencija za statistiku BiH: Pokrivenost uvoza izvozom 53,2 posto

Bez autora
Apr 26 2011

BiH je u martu ostvarila izvoz od 706 miliona KM i uvoz od milijardu i 326 miliona KM. U okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 53,2 posto. U prva tri mjeseca ostvaren je izvoz u vrijednosti milijardu i 972 miliona KM, što je 28 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio tri milijarde i 394 miliona KM, što je više 23 posto. U tom periodu pokrivenost uvoza izvozom bila je 58,1 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio jednu milijardu i 421 milion KM. U prva tri mjeseca ove godine najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku, u vrijednosti od 595 miliona KM, dok se istovremeno najviše uvozilo iz Hrvatske i Rusije, u vrijednosti od 865 miliona KM.

Agencija za statistiku BiH: Pokrivenost uvoza izvozom 53,2 postoBiH je u martu ostvarila izvoz od 706 miliona KM i uvoz od milijardu i 326 miliona KM. Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izjavio je u utorak da je u okviru ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu postotak pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 53,2 posto.

U prva tri mjeseca ostvaren je izvoz u vrijednosti milijardu i 972 miliona KM, što je 28 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio tri milijarde i 394 miliona KM, što je više 23 posto. U tom periodu pokrivenost uvoza izvozom bila je 58,1 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio jednu milijardu i 421 milion KM, rekao je on na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Milinović je kazao da se u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozilo u Njemačku i Hrvatsku, u vrijednosti od 595 miliona KM, dok se istovremeno najviše uvozilo iz Hrvatske i Rusije, u vrijednosti od 865 miliona KM.

Skuplji hrana, prevoz...

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu u prosjeku su više 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec. Prevoz je u prosjeku poskupio 1,8 posto, hrana i bezalkoholna pića 1,6 posto, rekreacija i kultura 0,2 posto, namještaj, uređaji za domaćinstvo i redovno održavanje kuće te ostala dobra i usluge 0,1 posto.

Prevoz je poskupio jer su cijene goriva i maziva veće 3,5 posto te zbog rasta cijena u održavanju i popravci prevoznih sredstava, dok su cijene hrane veće jer su hljeb i žitarice poskupjele 4,7 posto, povrće 3,4 posto, voće 2,5 posto, masti i ulja 1,7 posto, šećer, džem, med i drugi konditorski proizvodi 1 posto, meso 0,1 posto. Cijene alkohola i duhana u martu su niže 0,9 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti 0,4 posto, zdravstvo 0,2 posto te restorani i hoteli 0,1 posto.

U odjeljku stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti cijene su niže jer je došlo do pojeftinjenja električne energije, plina i čvrstih goriva, u zdravstvu je zabilježeno sniženje cijena jer su pojeftinili lijekovi i ostali medicinski proizvodi. U odjeljku restorani i hoteli snižene su cijene koje se odnose na usluge ishrane i pića u restoranima, kafeima, barovima...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik