Akcije preko leđa proizvođača

Bez autora
Jun 18 2014

Plaćanje naknada za ulazak u trgovački lanac ili finansiranje izrade akcijskih kataloga samo su neki od troškova koji čekaju domaće proizvođače ukoliko žele da do kupaca dođu putem velikih marketa. Vlasnik i direktor preduzeća "Spektar drink" iz Bijeljine Đorđe Slavinjak je kazao da su trgovački lanci domaćim proizvođačima nametnuli uslove poslovanja koji prvenstveno idu njima na ruku. Kazao je da je proizvođačima problem, prije svega, pozicioniranje u trgovačkim lancima koje se naplaćuje. Od objekta do objekta to košta od 50 do 100 maraka po jednom bar-kodu. Da bi ušao u sve trgovačke lance u RS, jedan proizvođač treba da plati 10.000 do 12.000 KM po bar kodu. Pitanje je ko to više može da izdrži - istakao je Slavinjak i dodao da, čak i kad plate "ulaznicu" u market, proizvođačima niko ne garantuje da će proizvod ostati na policama.

Akcije preko leđa proizvođačaPlaćanje naknada za ulazak u trgovački lanac ili finansiranje izrade akcijskih kataloga samo su neki od troškova koji čekaju domaće proizvođače ukoliko žele da do kupaca dođu putem velikih marketa.

Vlasnik i direktor preduzeća "Spektar drink" iz Bijeljine Đorđe Slavinjak je kazao da su trgovački lanci domaćim proizvođačima nametnuli uslove poslovanja koji prvenstveno idu njima na ruku. Kazao je da je proizvođačima problem, prije svega, pozicioniranje u trgovačkim lancima koje se naplaćuje.

- Od objekta do objekta to košta od 50 do 100 maraka po jednom bar-kodu. Da bi ušao u sve trgovačke lance u RS, jedan proizvođač treba da plati 10.000 do 12.000 KM po bar kodu. Pitanje je ko to više može da izdrži - istakao je Slavinjak i dodao da, čak i kad plate "ulaznicu" u market, proizvođačima niko ne garantuje da će proizvod ostati na policama.

Naglasio je da trgovci imaju čitav set mjera kojima žele da privuku potrošače, a koje proizvođače puno koštaju.

- Da bismo obezbijedili izlaznost i visoko pozicioniranje svojih proizvoda moramo da radimo akcijske prodaje, koje idu preko naših leđa, jer se vrlo često odričemo marže u cjelokupnom iznosu - istakao je Slavinjak.

Vlasnik Mesne industrije "Trivas" Nemanja Vasić je kazao da većina stranih lanaca više plasira robu iz svojih zemalja, dok domaćim proizvođačima zaračunavaju razne naknade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik