Akcije zbunjuju potrošače

Bez autora
Mar 27 2012

Sve češće nivelacije u trgovinama, odnosno brojna poskupljenja i sniženja, donose zabunu, pa često ni sami trgovci nisu načisto šta je redovna, a šta akcijska, oborena cena neke robe. Posebno su osetljivi kupci, koji na svaku promenu cena reaguju burno, jer njihova primanja odavno ne prate inflaciju i rast svakodnevnih troškova. Potrošači su, na primer, zbunjeni kada ponedeljkom odu u prodavnicu, a na rafovima ih sačeka i za 20 odsto viša cena kafe, pirinča, začina ili nekog deterdženta. U startu pomisle da je opet sve poskupelo, ali upravo su cene posle mesečne, ili dvomesečne akcije vraćene na redovan, stari nivo. Isto je i posle značajnih vikend-sniženja, kada se pojedina roba prodaje i do 30 odsto jeftinije. Sniženja u kombinaciji sa poskupljenjima unose još veću pometnju. Jer, tada je raspon cena još drastičniji.

Akcije zbunjuju potrošačeSve češće nivelacije u trgovinama, odnosno brojna poskupljenja i sniženja, donose zabunu, pa često ni sami trgovci nisu načisto šta je redovna, a šta akcijska, oborena cena neke robe.

Posebno su osetljivi kupci, koji na svaku promenu cena reaguju burno, jer njihova primanja odavno ne prate inflaciju i rast svakodnevnih troškova.

Potrošači su, na primer, zbunjeni kada ponedeljkom odu u prodavnicu, a na rafovima ih sačeka i za 20 odsto viša cena kafe, pirinča, začina ili nekog deterdženta...

U startu pomisle da je opet sve poskupelo, ali upravo su cene posle mesečne, ili dvomesečne akcije, kako kažu trgovci, "vraćene na redovan, stari nivo". Isto je i posle značajnih vikend-sniženja, kada se pojedina roba prodaje i do 30 odsto jeftinije.

- Ne samo subotom i nedeljom, već tokom cele nedelje nudimo značajna sniženja koja omogućavaju potrošačima da iz određene kategorije kupuju artikle po nižoj ceni - objašnjava Martina Petrović, iz "Deleza".

- "Maksi" supermarketi imaju dvonedeljne redovne akcije, vikend-sniženja sa nekoliko najtraženijih artikala, čije su cene smanjene, prilagođene sezoni i praznicima.

Sniženja u kombinaciji sa poskupljenjima unose još veću pometnju. Jer, tada je raspon cena još drastičniji. Inače, kada dolazi do poskupljenja recimo jedne grupe artikala, ne podignu cene svi dobavljači istovremeno. Proizvođači delikatesa, na primer, kao da naprave raspored, pa njihovi cenovnici dolaze po nekom redosledu najčešće u razmaku od po desetak dana.

- Dakle, ako poskupe proizvodi "Karneksa", a posle nekoliko dana "Topole", pa zatim "Juhora", to ne znači da se svaki dan menja cena mesnim prerađevinama istog proizvođača, iako mušterije steknu takav utisak - objašnjavaju prometnici.

Rast evra se uveliko odražava na cene uvozne i domaće robe. Proteklih dana poskupele su neke vrste ribe, tako je oslić "hek" sa 524 otišao na 596, a "hoki" je skuplji za oko 50 i sada staje 735 dinara za kilogram. Zamrznuta pastrmka umesto 749 košta 837, a "papaline" su sa 135 poskupele na 169 dinara.

- Novi cenovnici su posledica rasta kursa evra i cene sirovina, ali za neke proizvode poput ribe, recimo, uobičajeno je sezonsko poskupljenje u ovom periodu, jer je - vreme posta - objasnili su u trgovinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik