Aparati sve skuplji zbog pada dinara

Bez autora
Nov 10 2014

Jačanje evra poslednjih nedelja donelo je poskupljenje pojedinih uvoznih proizvoda u prodavnicama tehničke robe i megamarketima. Uvoznoj beloj tehnici, sitnim kućnim aparatima cena je skočila tri do pet odsto. Trgovci kažu da su nove cenovnike uskladili sa kretanjima na kursnim listama, odnosno skokom evra u odnosu na dinar. Tako su od 200 do 400 dinara poskupeli neki električni uređaji, a bela tehnika i za više od 1.000 dinara. Od avgusta do danas podigli smo cene bele tehnike i aparata za oko četiri odsto, kaže Zdravko Đuranović, brend menadžer proizvoda "Beko". Prvo smo ih korigovali kada je kurs bio 116, pa onda 118 i sada kada je 120 dinara, kako ne bismo ušli u negativnu kursnu razliku. Ako dinar nastavi da tone neminovno će sve cene morati da idu na gore, objašnjava Đuranović.

Aparati sve skuplji zbog pada dinaraJačanje evra poslednjih nedelja donelo je poskupljenje pojedinih uvoznih proizvoda u prodavnicama tehničke robe i megamarketima.

Kako pišu "Novosti", uvoznoj beloj tehnici, sitnim kućnim aparatima cena je skočila tri do pet odsto.

Trgovci kažu da su nove cenovnike uskladili sa kretanjima na kursnim listama, odnosno skokom evra u odnosu na dinar.

Tako su od 200 do 400 dinara poskupeli neki električni uređaji, a bela tehnika i za više od 1.000 dinara.

"Od avgusta do danas podigli smo cene bele tehnike i aparata za oko četiri odsto", kaže za "Novosti" Zdravko Đuranović, brend menadžer proizvoda "Beko".

"Prvo smo ih korigovali kada je kurs bio 116, pa onda 118 i sada kada je 120 dinara, kako ne bismo ušli u negativnu kursnu razliku. Ako dinar nastavi da tone neminovno će sve cene morati da idu na gore", objašnjava Đuranović.

U pojedinim kompanijama ističu da teško mogu i sa sadašnjim cenama da prodaju kućne aparate, a svako dodatno poskupljenje samo uvećava zalihe.

"U prodavnicama "Tehnomanije" nisu povećane maloprodajne cene. Deo uvoznika zadržao je postojeće cene zbog krize, a jedan broj distributera uvozne robe korigovao je "nagore" ulazne cene ka nama za oko tri odsto", kaže Dominika Šijan iz "Tehnomanije".

Međutim, ako jačanje evra potraje i narednih dana, dobavljači kućnih aparata i bele tehnike, ali i kućne hemije i garderobe, sigurno će zbog kursnih razlika početi da prave nove kalkulacije.

Već sada uvozna sredstva za ličnu i kućnu higijenu poskupela su zbog skoka evra. U proseku, cene su skočile za dva odsto. U pojedine trgovine su tako stigla poskupljenja za 10 i 20 dinara za uvozne kreme, šampone, gelove... Kako tvrde upućeni, trgovci, naročito strane robe, po pravilu uvek unapred zaračunaju daleko veći kurs nego što je u tom trenutku.

Da li će se slabljenje dinara preneti i na prodavnice zavisi od toga koliko će dugo naša moneta biti na "nizbrdici", pišu "Novosti".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik