Baumax ide u predstečaj, duguju 433 milijuna kuna

Bez autora
May 29 2014

Baumax Zagreb zatražio je od Financijske agencije da mu omogući financijsko restrukturiranje temeljem kojeg će, kaže, postati likvidan i solventan te biti u mogućnosti nastaviti svoje poslovanje. Upravo kao i mnogi drugi, u paketu s prijedlogom za otvaranje predstečeja, Baumax je zatražio, te je tom zahtjevu s Finine strane odmah i udovoljeno, privremenu zaštitu poslovanja od blokada žiro računa. To je potrebno zbog isplata plaća za 486 radnika i podmirivanje svih obveza prema dobavljačima, odnosno jednom riječju zbog nesmetanog psolovanja. Iako ne otkriva razlog što se dogodilo da traži predstečja, problema s time da se njegov predstečaj otvori uopće ne bi smjelo biti, tvrde iz kompanije. Pozivaju se s druge strane i na to da ne postoje u njihovom slučaju nikakve zakonske zapreke. Ta se tvrtka, inače dio austrijskog lanca koji provodi restrukturiranje u svojoj grupaciji koaj posluje u regiji, time preko noći prometnula od deklariranog kandidata za brzi odlazak iz Hrvatske u velikog potencijalnog predstečajnog dužnika.

Baumax ide u predstečaj, duguju 433 milijuna kunaBaumax Zagreb zatražio je od Financijske agencije da mu omogući financijsko restrukturiranje temeljem kojeg će, kaže, postati likvidan i solventan te biti u mogućnosti nastaviti svoje poslovanje.

Upravo kao i mnogi drugi, u paketu s prijedlogom za otvaranje predstečeja, Baumax je zatražio, te je tom zahtjevu s Finine strane odmah  i udovoljeno, privremenu zaštitu poslovanja od blokada žiro računa. To je potrebno zbog isplata plaća za 486 radnika i podmirivanje svih obveza prema dobavljačima, odnosno jednom riječju zbog nesmetanog psolovanja. Iako ne otkriva razlog što se dogodilo da traži predstečja, problema s time da se njegov predstečaj otvori uopće ne bi smjelo biti, tvrde iz kompanije. Pozivaju se s druge strane i na to da ne postoje u njihovom slučaju nikakve zakonske zapreke. Ta se tvrtka, inače dio austrijskog lanca koji provodi restrukturiranje u svojoj grupaciji koaj posluje u regiji, time preko noći prometnula od deklariranog kandidata za brzi odlazak iz Hrvatske u velikog potencijalnog predstečajnog dužnika.

U kombinaciji sa potvrđenih 433 milijuna kuna obveza stvorenih vjerovnicima, ipak, njegov trenutačno potpuno nejasni status, kakvi su planovi u Hrvatskoj i što jest prava istina - odlazi li ili ostaje, predstavljaju razlog za nervozu i donose glavobolje. Naime, nakon najave da napušta Hrvatsku, što je bio prvi službeni signal preslagivanja, tvrtka je upravo ovih dana, i to po drugi put u kratkom roku, priredila novo iznenađenje. U njezinim službenim aktima koje je podnijela Fini nalazi se prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, a pritom se poziva na nelikvidnost, dakle, jedan od dva zakonska razloga i svakako blaži od Insolventnosti. Za Baumax Zagreb i osam trgovačkih centara koji u njegovom sastavu posluju ukupno gledajući s gubicima - preklani je minus iznosio 82 milijuna kuna, stvar je vrlo jasna. Kao i za stotine tvrtke u predstačajnoj lavini koja se sručila na hrvatsko gospodarstvo i Baumaxu treba otvoriti predstečajnu perspektivu.

To uključuje, računaju u vjerovničkim redovima, privilegije koje mogu trajati mjesecima, kao i glavnu zaštitu samog postupka - beskamatni mir na najčešće godinu dana. Ipak, bez straha od vjerovnika to ponekad može biti i dovoljan cilj bez obzira na to kakav će na kraju biti rezultat, odnosno hoće li plan biti i izglasan. Stoga su, logično, otvorene dvojbe, a u Baumaxu jučer o svemu tome šute. Na pismeni upit Poslovnog dnevnika do završetka teksta nije stiglo objašnjenje na prvi pogled doista proturječnih informacija. Isto tako direktor Dušan Gostenčnik nije bio dostupan, odnosno doznajemo da je bio angažiran u Sloveniji. Sam slučaj u branši se različito interetira. U zaokret od prvobitnog plana napuštanja Hrvatske malo tko vjeruje, a spominje se i krajnja varijanta da se ipak možda želi iskoristiti predstečajni postupak.

Drago Munjiza smatra da je vrlo logično što je Baumax zatražio predstečaj. Napravili su, kaže, velike gubitke i, slikovito, ne mogu zapaliti papire i otići već moraju ispuniti obveze prema dobavljačima i radnicima, ukratko s predstečajem neće platiti sve, nego samo ono što moraju. "To što je Baumax odlučio iskoristiti predstečaj može biti i jedna siva zona, iskorištavanje zakonske mogućnosti i napuštanje Hrvatske, i to zbog aspekta što je zakon zamišljen da ga koriste oni koji ovdje nastavljaju djelovanje", kaže Munjiza. U njegovom je slučaju, kako on tumači, na razini menadžmenta u tvrtkama iz tog austrijskog lanca u regiji došlo da neispunjeih očekivanja. Menadžeri su očekivali da će dobiti nastavak refinanciranja, no plan nije prošao kod banaka i, kaže, donesena je na razini matice jedina logična odluka da se izađe iz zemalja u kojima rade gubitke. "Kriza i preveliko širenje grupaciju je dovelo u velike probleme", kaže Munjiza dodajući da će Baumax kao i Bricostore kad ode, još ostati i završiti sve procedure uključujući i računovodstvene i porezne.

U Bricostoreu danas radi Pevec, od prvog dana kad je napravio dva milijuna kuna prometa nastavlja pozitivno poslovati, dok bivši gazda i danas sređuje papire, odnosno još radi njegovo računovodstvo na papirologiji. S odlascima, odnosno s nestankom s ovog tržišta Baumaxa, OBI-ja i Bricostorea, u segmentu 'uradi sam' ostaju dva velika igrača. Uz Pevec, čiji je koncept ipak širi, jer posluje i u segmentu 'sve za kući', preostaje još i Bauhaus. Njegov je rezultat redovito pozitivan, a lani je imao rast. Otkad je, pak, u Poslovnom dnevniku objavljeno da Baumax napušta Hrvatsku tema je to stalnog prepričavanja na tržištu. Najnovije neslužbene informacije govore da će se prvi zatvoriti Baumax u Sesvetama. Od osam centara dva su u Zagrebu, a inače posljednji je otvoren u Rijeci, i to prije mjesec i pol dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik