Bela tehnika skuplja zbog takse

Bez autora
May 03 2010

Bela tehnika i drugi električni uređaji u pojedinim prodavnicama poskupeli su za 15 odsto, pa čak i više zbog uvođenja ekološke takse. Cene nisu podigli uvoznici koji su robu ocarinili pre 7. aprila, kada je Uredba o plaćanju ekološke takse na električne i elektronske uređaje stupila na snagu.U Ministarstvu životne sredine kažu da će prikupljeni novac biti iskorišćen za razvoj reciklažne industrije. Potrošačka udruženja smatraju da je sporan način prikupljanja sredstava. Najviše će u procentima poskupeti najjeftinija bela tehnika i elektronski uređaji.

Bela tehnika skuplja zbog takseZbog uvođenja ekološke takse, bela tehnika i drugi električni uređaji u nekim prodavnicama skuplji i za 15 odsto.

Prikupljeni novac od taksi biće iskorišćen za razvoj reciklažne industrije, kažu u Ministarstvu životne sredine.

Bela tehnika i drugi električni uređaji u pojedinim prodavnicama poskupeli su za 15 odsto, pa čak i više zbog uvođenja ekološke takse.

Cene nisu podigli uvoznici koji su robu ocarinili pre 7. aprila, kada je Uredba o plaćanju ekološke takse na električne i elektronske uređaje stupila na snagu.

U Ministarstvu životne sredine kažu da će prikupljeni novac biti iskorišćen za razvoj reciklažne industrije. Potrošačka udruženja smatraju da je sporan način prikupljanja sredstava.

Najviše će u procentima poskupeti najjeftinija bela tehnika i elektronski uređaji. Televizori i mašine za veš, srednjeg kvaliteta, na primer, biće skuplje za dve do tri hiljade dinara, jer se taksa plaća po kilogramu.

"S jedne strane je dobro što se tiče ekološke zaštite, s druge strane, što se tiče standarda nije dobro", komentar je prodavca bele tehnike.

 Trgovci se žale da im je u prošloj godini zbog krize ionako prodaja smanjena za petinu.

"Mi smo iskoristili priliku da carinimo robu pre uvođenja ekološke takse, kako bi tržištu što duže mogli da ponudimo robu po starim uslovima i najverovatnije od prvog maja ćemo početi primenu cena sa ekološkom taksom", rekao je Zdravko Đuranović iz "Neptuna".

U Srbiji se reciklira 7 odsto proizvoda  


Potrošačka udruženja podržavaju ekološku zaštitu, ali kažu da je način naplate takse sporan.

"Ja i svi potrošači u Srbiji definitivno možemo da kažemo da se ovakve takse potpuno mogu primeniti na drugi način. U svakom gradu postoje komunalne službe i preduzeća koja rade svoj posao i da svako kada hoće da se reši svog starog uređaja pozove nadležne službe i plati", rekao je Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacija potrošača.

Ekološku taksu plaćaju uvoznici pri uvozu i proizvođači, sa datumom proizvodnje. Rok za naplatu je 110 dana.

"Gledamo iz ugla reciklera, sakupljača. To je predugačak period. Treba trošiti sopstvenu supstancu da bi se sakupio elektronski i električni otpad. Mislim da bi za nas mnogo bolje bilo da se to radi na mesečnom nivou", kaže Nikola Egić iz Kompanije za reciklažu "Božić i sinovi".

U Srbiji se reciklira svega pet do sedam odsto proizvoda. U Evropskoj uniji više od 50 odsto, dok u Japanu, na primer, nivo reciklaže premašuje 90 odsto.

U resornom ministarstvu očekuju da će se u ovoj godini od ekoloških taksi u fond sliti oko 100 miliona evra, što je četiri puta više u odnosu na prošlu godinu.

"Ta taksa je niža negde od nekoliko procenata do 150 odsto u odnosu na neke države, što znači da bi većina proizvoda po ovoj uredbi trebalo da poskupi između 2 i 10 odsto i to u slučaju da se kompletna cena takse prenese na krajnjeg potrošača", rekao je Bojan Đurić, državni sekretar Ministarstva životne sredine.

U Vladi procenjuju da će se u naredne dve - tri godine reciklažna industrija u Srbiji naglo razvijati i da će u njoj posao naći više od 10.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik