Bh. firme pozvane da budu dobavljači njemačkim kupcima

Bez autora
Mar 18 2015

Bosanskohercegovačkim firmama upućen je poziv da budu dio projekta "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama zapadnog Balkana".Cilj inicijative je spajanje njemačkih kupaca s odabranim dobavljačima sa zapadnog Balkana, a provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke, u okviru zajedničke organizacije Predstavništva njemačke privrede u BiH i ostalih regionalnih komornih ogranaka njemačke privrede (AHK), kao i njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku.

Bh. firme pozvane da budu dobavljači njemačkim kupcimaBosanskohercegovačkim firmama upućen je poziv da budu dio projekta "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama zapadnog Balkana".

Cilj inicijative je spajanje njemačkih kupaca s odabranim dobavljačima sa zapadnog Balkana, a provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke, u okviru zajedničke organizacije Predstavništva njemačke privrede u BiH i ostalih regionalnih komornih ogranaka njemačke privrede (AHK), kao i njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku.

U okviru jednodnevnog događaja 9. juna u Minhenu zainteresirane njemačke firme će voditi direktne "B2B-matchmaking" razgovore s predstavnicima kompanija iz zemalja zapadnog Balkana iz oblasti obrade metala, proizvodnje namještaja i dijelova namještaja, obrade tekstila i kože, informacionih i komunikacionih tehnologija, te građevinskih elemenata i poljoprivrednih proizvoda.

Inicijatori projekta na taj način žele aktivno doprinijeti povećanju privrednih aktivnosti u regionu, a istovremeno i jačanju evropske ideje.

Šef Predstavništva njemačke privrede u BiH Alexander Märdian rekao je da su funkcionalna tržišta dobavljača, pouzdane mreže isporučilaca, te efikasni lanci snabdijevanja od ključnog značaja za smanjenje visokog vanjskotrgovinskog deficita u zemljama regiona.

On smatra da balkansko tržište dobavljača već danas pruža veliki potencijal za kupce iz Njemačke te da bi te poslovne prilike ubuduće trebalo bolje iskoristiti.

Za učešće u ovom projektu bosanskohercegovačke firme u prvoj fazi na engleskom ili njemačkom jeziku popunjavaju obrazac koji je objavljen na stranici Predstavništva njemačke privrede u BiH.

U drugoj fazi, njemačke firme razmatraju pristigle prijave i vrše selekciju odgovarajućih firmi iz BiH i regiona, koje će biti pozvane da učestvuju na konferenciji u Minhenu.

Rok za dostavu popunjenih obrazaca je 31. mart 2015., a više informacija o inicijativi i uvjetima učešća objavljeno je na web stranici Predstavništva njemačke privrede u BiH: http://bosnien.ahk.de, saopćeno je iz te institucije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik