BiH spašava izvoz struje

Bez autora
Feb 13 2014

Vanjskotrgovinski bilans Bosne i Hercegovine uvijek je bio praćen visokim deficitom. Podaci koje je objavila Vanjskotrgovinska komora BiH pokazuju da je deficit u 2013. godini koji je smanjen za 7,34 posto praćen povećanim izvozom i smanjenim uvozom. Jedan od razloga za ovaj trend svakako je i povećan izvoz električne energije za čak 214,3 posto, a pozitivni pomaci ostvareni su i u ostalim sektorima kakvi su dijelovi za motorna vozila, obuća, namještaj i automobilska sjedala. Usto je došlo do smanjenja izvoza naftnih derivata i aluminija. Analizom vodećih izvoznih proizvoda dolazi se do zaključka da su tradicionalni izvozni sektori prošle godine opravdali svoj epitet, pri čemu su proizvodi od metala i drveta te električna energija neki od ključnih izvoznih proizvoda. Jasno je da se u BiH razvija niz izvozno orijentiranih industrija, ali država i svi nivoi vlasti moraju pomoći daljnji razvoj ovih sektora. Istovremeno, uvozni proizvodi svjedoče o značajnoj energetskoj ovisnosti BiH pri čemu se na uvoz nafte, kamenog uglja, naftnih plinova i ostalih plinovitih ugljikovodika troše značajna sredstva.

BiH spašava izvoz strujeVanjskotrgovinski bilans Bosne i Hercegovine uvijek je bio praćen visokim deficitom...

Podaci koje je objavila Vanjskotrgovinska komora BiH pokazuju da je deficit u 2013. godini koji je smanjen za 7,34 posto praćen povećanim izvozom i smanjenim uvozom. Jedan od razloga za ovaj trend svakako je i povećan izvoz električne energije za čak 214,3 posto, a pozitivni pomaci ostvareni su i u ostalim sektorima kakvi su dijelovi za motorna vozila, obuća, namještaj i automobilska sjedala. Usto je došlo do smanjenja izvoza naftnih derivata i aluminija.

Analizom vodećih izvoznih proizvoda dolazi se do zaključka da su tradicionalni izvozni sektori prošle godine opravdali svoj epitet, pri čemu su proizvodi od metala i drveta te električna energija neki od ključnih izvoznih proizvoda. Jasno je da se u BiH razvija niz izvozno orijentiranih industrija, ali država i svi nivoi vlasti moraju pomoći daljnji razvoj ovih sektora. Istovremeno, uvozni proizvodi svjedoče o značajnoj energetskoj ovisnosti BiH pri čemu se na uvoz nafte, kamenog uglja, naftnih plinova i ostalih plinovitih ugljikovodika troše značajna sredstva.

Evropska unija i dalje ostaje najvažniji partner bh. kompanijama, a od osam najvećih izvoznih tržišta njih pet su tržišta članica zemalja EU. Osim toga, značajan izvoz se ostvaruje i u Srbiju, Crnu Goru te Tursku.

Imajući to u vidu, jasno je da je oporavak domaće ekonomije usko vezan s kretanjima u Evropske unije te s kretanjima u regionu. Slična je situacija i s uvoznim tržištima pa Hrvatska i Srbija u Bosnu i Hercegovinu izvezu proizvode u vrijednosti višoj od četiri milijarde KM, a ostatak se uvozi iz EU te ostalih zemalja.

Trgovinski deficit koji BiH bilježi svake godine svakako je razlog za brigu, s obzirom na odljev novca iz zemlje.

Trenutno se ovaj problem dijelom rješava i pomoću doznaka iz dijaspore te uzimanjem kredita od međunarodnih kreditora. Ali za dugoročno rješenje ovog pitanja potrebno je da privreda BiH ostvari zdraviji vanjskotrgovinski bilans.
Biznis.ba

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik