BiH: U avgustu pokrivenost uvoza izvozom 49,9 posto

Bez autora
Sep 26 2010

Bosna i Hercegovina je u augustu ostvarila izvoz u vrijednosti 583 miliona KM i uvoz u vrijednosti od milijarde i 168 miliona KM. U okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom je iznosio 49,9 posto. U osam mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti četiri milijarde i 600 miliona KM, što je za 30,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 633 miliona KM, što je za 7,7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. U ovom periodu procent pokrivenosti uvoza izvozom bio je 53,3 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio četiri milijarde i 33 miliona KM. U osam mjeseci ove godine, najveće učešće u izvozu ostvareno je u sektoru „obični metali i proizvodi od običnih metala“ s ukupnom vrijednošću od jedne milijarde i 39 miliona KM, što čini 22,6 posto od ukupnog izvoza, dok je najveće učešće u uvozu ostvareno u sektoru „mineralne tvari“ s ukupnom vrijednošću od jedne milijarde i 747 miliona KM, što je 20,2 posto od ukupnog uvoza.

BiH: U avgustu pokrivenost uvoza izvozom 49,9 postoBosna i Hercegovina je u augustu ostvarila izvoz u vrijednosti 583 miliona KM i uvoz u vrijednosti od milijarde i 168 miliona KM.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je u okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog robnog prometa BiH u tom mjesecu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 49,9 posto.

U osam mjeseci ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti četiri milijarde i 600 miliona KM, što je za 30,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 633 miliona KM, što je za 7,7 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

U ovom periodu procent pokrivenosti uvoza izvozom bio je 53,3 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio četiri milijarde i 33 miliona KM.

U osam mjeseci ove godine, najveće učešće u izvozu ostvareno je u sektoru „obični metali i proizvodi od običnih metala“ s ukupnom vrijednošću od jedne milijarde i 39 miliona KM, što čini 22,6 posto od ukupnog izvoza, dok je najveće učešće u uvozu ostvareno u sektoru „mineralne tvari“ s ukupnom vrijednošću od jedne milijarde i 747 miliona KM, što je 20,2 posto od ukupnog uvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik