Brže rešavaje carinske formalnosti

Bez autora
May 30 2013

Jedan od prvih koraka u realizaciji projekta Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema NCTS, čije je funkcionisanje uslov za pristupanje EU, započeće formiranjem “Poslovne kontakt grupe”. Prvi sastanak tog tela održan je u Upravi carina danas, 30. maja 2013. godine. U rad “Poslovne kontakt grupe” biće uključeni najveći privredni subjekti koji se pre svega bave tranzitnim postupkom, predstavnici privrednih komora i sličnih udruženja, a sve sa ciljem da se detaljno upoznaju sa predstojećim promenama u tranzitu, ali i o neophodnim izmenama u njihovom dosadašnjem načinu rada. Cilj formiranja ovakve grupe je upoznavanje učesnika u carinskom postupku sa predstojećim promenama koje zahtevaju da kompanije blagovremeno rade na podizanju kapaciteta u oblasti ljudskih resursa i informacionih tehnologija. Plan Uprave carina je prilično ambiciozan i ogleda se u tome da će carinska služba učiniti maksimalan napor da u toku naredne 2014. godine stvori uslove za testiranje i početak primene NCTS-a na našem carinskom području.

Brže rešavaje carinske formalnostiJedan od prvih koraka u realizaciji projekta Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema NCTS, čije je funkcionisanje uslov za pristupanje EU, započeće formiranjem “Poslovne kontakt grupe”. Prvi sastanak tog tela održan je u Upravi carina danas, 30. maja 2013. godine.

U rad “Poslovne kontakt grupe” biće uključeni najveći privredni subjekti koji se pre svega bave tranzitnim postupkom, predstavnici privrednih komora i sličnih udruženja, a sve sa ciljem da se detaljno upoznaju sa predstojećim promenama u tranzitu, ali i o neophodnim izmenama u njihovom dosadašnjem načinu rada.

Cilj formiranja ovakve grupe je upoznavanje učesnika u carinskom postupku sa predstojećim promenama koje zahtevaju da kompanije blagovremeno rade na podizanju kapaciteta u oblasti ljudskih resursa i informacionih tehnologija.

Plan Uprave carina je prilično ambiciozan i ogleda se u tome da će carinska služba učiniti maksimalan napor da u toku naredne 2014. godine stvori uslove za testiranje i početak primene NCTS-a na našem carinskom području, istakao je direktor Uprave carina Republike Srbije, Tihomir Bogićević, i dodao da je namera da se ne dozvoli da poslovna zajednica ostane van procesa implementacije Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema.

Da bi ovi napori od strane Uprave carina bili u potpunosti uspešni, neophodna je saradnja i paralelan napor vas koji činite Poslovnu kontakt grupu, ali isto tako i ostalih delova poslovne zajednice, naglasio je predsedavajući Poslovne kontakt grupe, inače pomoćnik direktora Sektora za carinsko poslovanje i međunarodnu carinsku saradnju, Veselin Milošević. On je dodao da se polažu velike nade u to da će NCTS našu privredu učiniti konkurentnijom na globalnom tržištu.

Osnivački sastanak Poslovne kontakt grupe protekao je uz veliko interesovanje i prisustvo najeminentnijih predstavnika privrednih subjekata koji se pre svega bave tranzitnim, ali i ostalim carinskim postupcima.

Očekuje se dosta od uvođenja NCTS-a. Pre svega da dođe do povećanja obima posla i da se ceo proces ubrza, što će dovesti do ušteda, a samim tim i do uvećanja profita, rekao je Vladimir Pajić, predstavnik kompanije “Milšped” na današnjem sastanku.

Uprava carina na ovaj način nastavlja da pruža podršku kompanijama kojima olakšava i ubrzava postupak i time obezbeđuje i najdragoceniju uštedu, a to je vreme. Konačni cilj uvođenja NCTS-a je da se zahvaljujući potpunom elektronskom vođenju postupka brže rešavaju carinske formalnosti i smanji vreme tranzita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik