Carina BiH među najgorima u svijetu

Bez autora
May 30 2012

BiH je sa 80. pozicijom na listi trgovinskih sloboda najlošije rangirana zemlja u jugoistočnoj Evropi i četvrta odzada na cijelom kontinentu. BiH je istu poziciju imala i prije dvije godine, a za svoje loše ovogodišnje mjesto u izvještaju WEF-a u najvećoj mjeri može zahvaliti graničnoj administraciji 97. mjesto, a posebno neefikasnoj carinskoj administraciji, koja je među najlošijima na svijetu (122. mjesto od 132 rangirane zemlje), kao i katastrofalnoj transportnoj infrastrukturi (108. pozicija). BiH je, pak, natprosječno ocijenjena u oblasti dostupnosti tržišta (48. mjesto), po čemu je u regionu čak ispred Slovenije, Bugarske i Rumunije. Potrebno je daleko bolje funkcionisanje države, njenih mehanizama i organizacionih struktura. Mora se obezbijediti sloboda prometa robe koja je direktno vezana za realizaciju Sporazuma o pridruživanju EU. Nedostaje primjena osnovnih parametara ovog sporazuma na terenu.

Carina BiH među najgorima u svijetuBiH je sa 80. pozicijom na listi trgovinskih sloboda najlošije rangirana zemlja u jugoistočnoj Evropi i četvrta odzada na cijelom kontinentu, pokazuje globalni izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o slobodi trgovine za 2012. godinu.

Izvještaj potvrđuje da je BiH istu poziciju imala i prije dvije godine, a za svoje loše ovogodišnje mjesto u izvještaju WEF-a u najvećoj mjeri može zahvaliti graničnoj administraciji 97. mjesto, a posebno neefikasnoj carinskoj administraciji, koja je među najlošijima na svijetu (122. mjesto od 132 rangirane zemlje), kao i katastrofalnoj transportnoj infrastrukturi (108. pozicija).

BiH je, pak, natprosječno ocijenjena u oblasti dostupnosti tržišta (48. mjesto), po čemu smo u regionu čak ispred Slovenije, Bugarske i Rumunije.

Izudin Kešetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, kazao je kako je izvještaj WEF-a pokazao da je potrebno daleko bolje funkcionisanje države, njenih mehanizama i organizacionih struktura.

"Moramo obezbijediti slobodu prometa robe koja je direktno vezana za realizaciju Sporazuma o pridruživanju EU. Nedostaje nam primjena osnovnih parametara ovog sporazuma na terenu. Institucije države su nedovoljno razvijene da organizaciono smanje uvozne procedure i stvore bolje mehanizme funkcionisanja graničnih prelaza", rekao je Kešetović.

On je ukazao da BiH po pitanju sistema liberalizacije prometa ne kotira nisko.

"Ipak, znamo da je tržište BiH izloženo više djelovanju strane robe nego što imamo sposobnost da se s tim nosimo, pa zato u oblasti 'dostupnost tržišta' bilježimo višu poziciju", istakao je Kešetović.

Najviši stepen slobode trgovine u regionu ima Slovenija, koja je zauzela 33. poziciju u svijetu od 132. rangirane zemlje, uz rast za dva mjesta u odnosu na izvještaj od prije dvije godine. Slijede Crna Gora na 39. poziciji (zabilježila rast za četiri pozicije), zatim Hrvatska na 46. mjestu (pad za jedno mjesto). Albanija je na 49. mjestu (pomak za deset mjesta), Rumunija na 69. (pozicija se srozala za 13 mjesta), Srbija je na 71. (pad za četiri mjesta), dok je Bugarska na 74. mjestu ( napredak za četiri mjesta).

Trgovinski najslobodnija zemlja svijeta, po ocjeni WEF-a, je Singapur, koji slijede Hong Kong i Danska. Najznačajniji prodor ulaska među prvih deset zemalja u odnosu na 2010. godinu napravila je Finska sa skokom sa 12. mjesta na šestu poziciju. Na dnu liste WEF-a su Čad, Burundi, Venecuela, Zimbabve i Haiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik