Carina radi na projektu tranzita bez zadržavanja na granici

Bez autora
Sep 20 2011

Primena kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji podrazumeva transport robe bez zadržavanja na granicama doprineće olakšanju trgovine. NCTS je tranzitni postupak bez papira i bazira se na elektronskim procesima i elektronskom podnošenju carinskih deklaracija, a omogućava bolje upravljanje i kontrolu tranzita.Sa aspekta Carine, NCTS bi osigurao naplatu dažbina i poreza, a doprineo bi i brzom uočavanju nepraivlnosti tokom tranzita. Ovaj projekat bi, takođe, povećao efikasnost i usklađivanje postupaka sa postupcima EU, ali bi doprineo i modernizaciji Uprave.

Carina radi na projektu tranzita bez zadržavanja na graniciPrimena kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji podrazumeva transport robe bez zadržavanja na granicama doprineće olakšanju trgovine, rekla je danas samostalna savetnica u Upravi carina Olga Protić.

NCTS je tranzitni postupak bez papira i bazira se na elektronskim procesima i elektronskom podnošenju carinskih deklaracija, a omogućava bolje upravljanje i kontrolu tranzita, kazala je Protić na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodala da bi sa aspekta Carine, NCTS bi osigurao naplatu dažbina i poreza, a doprineo bi i brzom uočavanju nepraivlnosti tokom tranzita.

Ovaj projekat bi, takođe, povećao efikasnost i usklađivanje postupaka sa postupcima EU, ali bi doprineo i modernizaciji Uprave, navela je Protić.

Kada je reč o poslovnoj zajednici, ona je kazala da bi NCTS povećao brzinu pri rešavanju carinskih formalnosti, ali smanjio vreme tranzita i dodatne troškove.

Savetnica u Carinskoj upravi Nataša Mirković je navela da bi primena pojednostavljenog postupka bi obuhvatala robu, bilo da se ona transportuje železnicom, avionom ili vodnim saobraćajem.

Ona nije mogla da precizira kada će ovaj sistem biti primenjen, ali je navela da je za sada urađena provera centralnog, carinskog sistema da bi se videlo da li je prilagođen zahtevima ovog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik