Cene prerađene hrane i uvoznih proizvoda podižu inflaciju

Bez autora
Aug 19 2012

Narodna banka Srbije (NBS) očekuje rast međugodišnje inflacije u trećem tromesečju ove godine i njeno kretanje iznad granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navedeno je u najnovijem "Izveštaju o inflaciji" koji objavljuje ta institucija. Narodna banka Srbije (NBS) svake godine utvrđuje ciljanu inflaciju, prema kojoj upravlja monetarnom politikom, a za ovu godinu cilj je inflacija od 4,5 odsto plus minus 1,5 odsto.NBS u izveštaju navodi da se očekuje da će rast cena u trećem tromesečju biti niži nego u drugom tromesečju. Na to će najviše uticati pad cena sezonskog voća i povrća, iako će on biti manji od uobičajenog za sezonu, usled visokih temperatura i suše...

Cene prerađene hrane i uvoznih proizvoda podižu inflacijuNarodna banka Srbije (NBS) očekuje rast međugodišnje inflacije u trećem tromesečju ove godine i njeno kretanje iznad granice dozvoljenog odstupanja od cilja, navedeno je u najnovijem "Izveštaju o inflaciji" koji objavljuje ta institucija.

Narodna banka Srbije (NBS) svake godine utvrđuje ciljanu inflaciju, prema kojoj upravlja monetarnom politikom, a za ovu godinu cilj je inflacija od 4,5 odsto plus minus 1,5 odsto.

NBS u izveštaju navodi da se očekuje da će rast cena u trećem tromesečju biti niži nego u drugom tromesečju. Na to će najviše uticati pad cena sezonskog voća i povrća, iako će on biti manji od uobičajenog za sezonu, usled visokih temperatura i suše.

Kako se ističe, u trećem tromesečju se očekuje veći doprinos rasta cena prerađene hrane ukupnoj inflaciji nego u drugom tromesečju.

Te cene bi mogle da ubrzaju rast po osnovu povećanih troškovnih pritisaka, pre svega, zbog porasta cena primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Najveći doprinos rastu inflacije u trećem kvartalu poticaće od rasta cena industrijskih proizvoda, bez hrane, najviše zbog rasta uvoznih cena, dok će cene usluga imati rast i doprinos ukupnoj inflaciji približno kao i u drugom tromesečju.

Imajući u vidu prognoze stabilnog kretanja cene nafte, Narodna banka očekuje neznatno veći rast cena energije u poređenju sa drugim tromesečjem.
 U trećem tromesečju, centralna banka očekuje nešto veći rast regulisanih cena.
 U julu su porasle cene cigareta zbog povećanja akciza, rasta cena uvoznih komponenti i troškova sirovina, a očekuje se i porast cene lekova i stambeno-komunalnih usluga.
 Rast inflacije, isključujući cene energije, hrane, alkohola i cigareta, trebalo bi da u trećem kvartalu bude na približnom nivou kao u drugom kvartalu, pre svega usled prenošenja na cene efekata depresijacije dinara iz prethodnog perioda.

Na ostvarenje kratkoročne projekcije NBS mogu da utiču neizvesnost oko efekata nepovoljnih vremenskih prilika na cene poljoprivrednih proizvoda, karaktera fiskalne politike i kretanja u međunarodnom okruženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik